Moartea lui Troy Davis, o înfrângere pentru umanitate

deathrow984632-001-0.jpg

Moartea lui Troy Davis, o înfrângere pentru umanitate. David J Sams

Troy Davis, americanul de culoare în vârstă de 42 de ani, condamnat la moarte în 1991 pentru o crimă pe care a negat-o întotdeauna, a fost executat noaptea trecută într-o închisoare din statul Georgia. După mai bine de 4 ore de discuţii, Curtea Supremă a refuzat în ultima clipă să-l graţieze pe cel ce devenise simbolul celor care combat pedeapsa capitală.

"Nu eu sunt responsabilul pentru lucrurile petrecute în acea noapte. Nu aveam armă de foc asupra mea. Nu eu v-am ucis fiul. Sunt nevinovat". Sunt ultimele cuvinte adresate de Troy Davis membrilor familiei poliţistului ucis în 1989 care au venit să asiste la execuţia sa.

În faţa închisorii din Jackson unde a avut loc această execuţie capitală prin injecţie letală, sute de manifestanţi se adunaseră în speranţa că sentinţa nu va fi executată. Speranţe spulberate de avizul pozitiv al Curţii Supreme cu toate că 7 din cei 9 martori ai acuzaţiei îşi retrăseseră declaraţiile după primul proces, dând astfel argumente suplimentare aboliţioniştilor. În opinia lor, justiţia americană a executat un om a cărui culpabilitate nu era nici pe departe sigură.

Geneviève Garrigos de la asociaţia Amnesty International explică „am văzut că 7 martori cheie din 9 care revin asupra declaraţiilor iniţiale, am văzut o mărturie falsă a unui medic legist - erau multe îndoieli cu privire la culpabilitatea lui Troy.

Cu toate acestea, procedura justiţiei americane a avut câştig de cauză în faţa problemelor de fond. S-a luat aşadar riscul de a executa un nevinovat. Este incredibil, cu atât mai mult că nu înţelegem ce s-a putut discuta 4 ore şi jumătate la Curtea Supremă”, spune preşedinta Amnesty International Franţa.

Troy Davis, susţinut de personalităţi internaţionale

Numeroase personalităţi se alăturaseră cauzei lui Troy Davis: laureatul premiului Nobel pentru Pace Desmond Tutu şi Papa Benedict făceau parte dintre "avocaţii" condamnatului. Cântăreaţa de origine britanică Jane Birkin manifestase şi ea zilele trecute în favoarea graţierii lui Davis.

Sunt din principiu împotriva pedepsei cu moartea orice ar fi şi asta în toate ţările din lume. Am militat împotriva pedepsei cu moartea încă din tinereţe în Anglia apoi de cum am venit în Franţa în 1969. E o poziţie pe care n-o pot schimba întrucât nu pot concepe să iei viaţa cuiva câtă vreme n-o poţi reda.

Nu avem dreptul să facem aşa ceva. În America acest lucru se face de către oameni care pretind că sunt creştini - eu nu  practic religia - dar acolo ei o fac”concluzionează Jane Birkin.

Fostul ministru francez al justiţiei Robert Badinter, cel care a permis abolirea pedepsei cu moartea în Franţa, a estimat că "afacerea Davis va rămâne ca o pată pe justiţia din SUA sau cel puţin a celei din statul Georgia. Moartea lui Davis este o înfrângere pentru umanitate" a mai spus Badinter. Ministerul francez de externe a reacţionat şi el de îndată ce se aflase că Troy Davis a murit.

"Deplângem faptul că numeroasele apeluri la clemenşă nu au fost auzite" a spus un purtător de cuvânt al ministrului francez de externe. În sfârşit, Uniunea Europeană a deplâns şi ea "profund" execuţia lui Troy Davis.

  

 

 
Vasile Damian: Moartea lui Troy Davis, o înfrângere pentru umanitate