Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare franceză contra Al Qaidei magrebine

fillon-3.jpg

Premierul François Fillon. Reuters

În Franţa, unde polemicile nu lipsesc niciodată iar unele izbucnesc din orice pretext, de data aceasta clasa politică este solidară cu Guvernul în ce priveşte mobilizarea împotriva Al Qaidei magrebine. Constatăm într-adevăr acest lucru: nu au fost formulate până acum nici un fel de critici faţă de modul în care s-a angajat Franţa, alături de forţele din Niger, pentru urmărirea grupului care a capturat sâmbătă doi tineri francezi la Niamey.

Constatăm într-adevăr acest lucru: nu au fost formulate până acum nici un fel de critici faţă de modul în care s-a angajat Franţa, alături de forţele din Niger, pentru urmărirea grupului care a capturat sâmbătă doi tineri francezi la Niamey. Ştim cum s-au derulat evenimentele, cei doi tineri au fost executaţi de terorişti, tentativa de eliberare a ostaticilor a eşuat, tot ce au reuşit forţele de intervenţie franceze a fost să-i ucidă pe 4 dintre răpitori.

În prezent, doi indivizi despre care se crede că au legătură cu Al Qaida magrebină, capturaţi în statul Mali, sunt interogaţi la Niamey.

Corpurile celor doi francezi urmau să fie repatriate în cursul serii, iar preşedintele Nicolas Sarkozy urma să stea de vorbă tot astăzi cu familiile celor ucişi. Ministrul francez al apărării, Alain Juppé, care s-a deplasat ieri în Niger, le-a cerut autorităţilor de la Niamey să ia măsuri suplimentare pentru protejarea celor 1500 de francezi care trăiesc în această ţară.

Iar preşedintele Nicolas Sarkozy, care s-a întâlnit luni la Washington cu liderul de la Casa Albă, Barak Obama, a avut ocazia să evoce încă o dată problema terorismului, cei doi lideri arătându-se ferm decişi să coolaboreze din toate punctele de vedere pentru eradicarea acestui flagel. 

Primul ministru, François Fillon, a ţinut să precizeze marţi că în ciuda deznodământului tragic legat de răpirea celor doi tineri francezi, Parisul nu îşi modifică strategia în materie de luptă anti-teroristă şi că va continua să refuze orice şantaj din partea teroriştilor.

Mesajul Franţei este deci clar şi se adresează tuturor celor care doresc să destabilizeze zona Magrebului şi a Sahelul: chiar cu riscul de a nu-i putea elibera pe unii oameni nevinovaţi, forţele franceze vor interveni ori de câte ori va fi cazul, pentru a nu permite dezvoltarea, în regiune, a unei "industrii a răpirilor".