Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mohamed Morsi, felicitat de cancelariile occidentale şi lumea arabă

mohamed-morsi-felicitat-cancelariile-occidentale-lumea-araba.jpg

Preşedintele ales al Egiptului, Mohamed Morsi (Foto: Reuters/Egypt TV)

Preşedintele ales al Egiptului, Mohamed Morsi, primul islamist care accede la funcţia supremă în această ţară, a promis să fie preşedintele "tuturor egiptenilor", îndemnând la unitate naţională şi promiţând să respecte tratatele internaţionale semnate de ţara sa. Comunitatea internaţională a salutat alegerea sa la conducerea Egiptului.

Preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe Mohamed Morsi, pentru a-l felicita şi a-l asigura de susţinerea Statelor Unite în cursul tranziţiei Egiptului către democraţie, a anunţat Casa Albă. Purtătorul de cuvânt, Jay Carney, a subliniat, citat într-un comunicat, că este "esenţial ca noul Guvern să continue să facă din Egipt un pilon al păcii, securităţii şi stabilităţii în regiune".

La Bruxelles, Uniunea Europeană a calificat victoria lui Morsi drept "istorică pentru ţară şi pentru regiune". Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat dispusă să "lucreze cu preşedintele Morsi" şi l-a sunat pentru a "întinde mâna tuturor grupurilor politice şi sociale".

Preşedintele francez, François Hollande, a asigurat că Franţa este "pregătită să lucreze" cu Morsi: "Este important în prezent ca tranziţia, începută în februarie 2011 să continue", pentru ca "în Egipt să se stabilească un sistem politic democratic şi pluralist şi un stat de drept care să garanteze libertăţile civile şi politice ale tuturor cetăţenilor, precum şi ale minorităţilor".

La Londra, ministrul de Externe, William Hague, a evocat un "moment istoric pentru Egipt".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe noul preşedinte egiptean şi şi-a exprimat speranţa într-o cooperare "constructivă" cu Egiptul.

Biserica Ortodoxă Coptă a Egiptului l-a felicitat pe preşedintele-ales, potrivit postului public de televiziune.

Numeroase capitale occidentale şi din Orientul Mijlociu au salutat, de asemenea, această alegere. Israelul a adus un omagiu "procesului democratic" care i-a permis lui Morsi să acceadă la preşedinţie şi a anunţat că doreşte să continue cooperarea sa cu autorităţile de la Cairo.

Victoria lui Morsi a fost sărbătorită în triumf şi cu rafale de arme automate în enclava palestiniană Fâşia Gaza, unde la putere se află mişcarea islamistă Hamas.

Sute de mii de persoane au sărbătorit victoria în Piaţa Tahrir din Cairo, simbolul "revoluţiei" care l-a îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak, anul trecut.