Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldova renunta la apartenenta NATO pentru Transnistria

200803-3311.jpg

Moldova renunta la apartenenta NATO pentru Transnistria

Declaratii controversate ale presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, in presa de la Moscova. Potrivit Kommersant, Liderul de la Chisinau anunta ca a ajuns la un acord de principiu cu Rusia , potrivit caruia Kremlinul promite sa recunoasca Transnistria ca parte a Republicii Moldova, daca aceasta ar refuza sa adere la NATO.

Ziua în care vom rezolva definitiv problema transnistreană este foarte aproape, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin în interviul pentru ziarul rus Kommersant. Nu mai pot ascunde optimismul legat de reglementarea transnistreană, spune Voronin, iar relaţiile pe care Republica Moldova le are acum cu Federaţia Rusă fundamentează acest optimism.

Întrebat dacă există negocieri secrete cu Moscova, preşedintele Vladimir Voronin a răspuns categoric NU. Potrivit lui, conflictul transnistrean va fi rezolvat în baza legii referitoare la statutul Transnistriei, din 2005. El a anunţat că au fost elaborate mai multe documente privind statutul regiunii şi obligaţiile părţilor şi că acestea se vor regăsi în pachetul final de reglementare a conflictului transnistrean.

Iată cum a comentat la RFI declaraţiile preşedintelui Voronin din interviul pentru Kommersant, analistul politic, Igor Boţan (audio).

Reamintim că pe 5 şi 6 martie, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Iurii Zubacov, a discutat, la Chişinău şi Tiraspol, despre deblocarea procesului de negocieri în problema transnistreană.

Chişinău, Ilona Spătaru

11/03/2008;15.00h