Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldovenii au mers la vot cu gândul la Europa

alegeri-oameni-care-semneaza-primesc-stampila-vot-20101129104004.jpg

Cei mai mulţi moldoveni au votat, cu gândul la Uniunea Europeană (Foto : RFI).

Dacă s-ar face un referendum, peste 60% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cei mai mulţi locuitori ai statului de peste Prut au mers duminică la vot, cu gândul la Europa.

Alexandru Cazacu în vârstă de 60 de ani din Chişinău e de părere că Republica Moldova este acum mai aproape ca oricând de Uniunea Europeană, vectorul european fiind garantat pentru moldoveni. Rezultatele alegerilor parlamentare din 28 noiembrie sunt decisive în procesul de integrare europeană, spune Alexandru Cazacu : "Dacă ar fi democraţie, un stat normal şi cu un preşedinte deştept, va fi bine. Sper că în următorii patru-cinci ani ajungem în Europa".

Şi tinerii îşi doresc ca Republica Moldova să ajungă în familia europeană, afirmă Alexei Schiţco, doar cu o singură condiţie : "să ne integrăm ca stat independent". "Ar fi minunat să ne integrăm, dar ca ţară independentă, adică ţară liberă", spune tânărul alegător.

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă susţine că până în prezent, moldovenii erau consideraţi, în cel mai bun caz, cetăţeni ai unei ţări puţin cunoscute. Erau însă şi clişee mai proaste : "cetăţeni ai unei unicei ţări din Europa conduse de comunişti" sau "cea mai săracă ţară din Europa".

În ultimul an, autorităţile au stabilit relaţii bune cu partenerii europeni şi au îmbunătăţit imaginea Moldovei pe plan exern.

Analiştii cred că şansele ca Republica Moldova să obţină o Foaie de Parcurs pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană vor depinde în mare măsură de procesul de consultări, dar şi de modul în care Guvernul de la Chişinău va reuşi să producă, pe termen scurt şi mediu, rezultate palpabile, în realizarea unor reforme importante pentru liberalizarea regimului de vize.

Experţii de la Asociaţia pentru Politică Externă susţin că acordarea unei eventuale Foi de Parcurs pentru Moldova va constitui un mesaj puternic de susţinere pentru forţele pro-europene din ţară. Un astfel de document va motiva şi mai mult autorităţile de la Chişinău să impulsioneze ritmul şi să amelioreze calitatea reformelor şi de asemenea ar oferi Uniunii Europene o importantă pârghie de influenţă asupra întregului proces de reforme politice, economice şi sociale.

 
Valeria Viţu despre alegerile din Republica Moldova.