Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldovenii cu cetăţenie română sunt aşteptaţi la 14 secţii de votare

În Republica Moldova vor fi deschise 14 secţii de vot pentru Referendumul Naţional pentru demiterea lui Traian Băsescu, deşi iniţial era vorba de 5. Cele mai multe secţii vor fi în raioanele ţării.Preşedintele suspendat al României i-a îndemnat totuşi pe cetăţenii români de peste Prut să boicoteze referendumul.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Aproape 50 de mii de buletine vor fi repartizate la cele 14 secţii de votare, dintre acestea 30 de mii de buletine la Chişinău.Nu se ştie însă cifra cetăţenilor români cu drept de vot din R.Moldova, înscrişi în liste. Nici Ambasada României şi nici Ministerul de Externe de la Chişinău nu oferă alte informaţii.

Şi Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din R.Moldova, Iurie Ciocan spune la RFI că nu cunoaşte numărul celor care pot participa duminică la Referendum, precizând că desfaşurarea plebiscitului este o acţiune interguvernamentală dintre România şi R.Moldova.

La Chişinău, moldovenii cu cetăţenie română pot vota la secţia consulară a Amabasadei României, dar şi în incinta a două licee, în sectorul Ciocana şi Centru al capitalei.

Şi în oraşele Bălţi, Ungheni şi Cahul, cetăţenii români vor putea vota la consulatele României. În schimb, la Orhei şi Nisporeni, oamenii pot să-şi exercite votul în incita Şcolilor Muzicale, la Cantemir şi Ialoveni - în Case de Cultură.

La Căuşeni,cetăţenii români sunt aşteptaţi să voteze la Casa Limbii Române, la Hânceşti şi Călăraşi - la Primărie. Şi în Soroca va fi deschisă o secţie de vot la liceul din oraş.

Consilierul preşedintelui suspendat, Eugen Tomac declara la Chişinău că deja sunt evidente mai multe încălcări şi anume că în incinta secţiilor de vot din raioane, nu există camere de luat vederi în scopul prevenirii fraudării buletinelor de vot, dar cel mai important este că buletinele nu sunt înseriate, astfel nu se ştie exact câte vor fi, mai ales că după ce se va încheia procedura de vot verificarea sigiliului nu este obligatorie

Totodată, Organizaţia PSD România în Republica Moldova a lansat un apel către cetăţenii români să participe activ la Referendumul Naţional din 29 iulie.