Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muammar Gaddafi se agaţă de putere

gaddafi-muammar-reuters-max-rossi.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto : Reuters / Max Rossi)

Într-un interviu acordat canalului de televiziune sârbesc Pink TV, liderul libian, Muammar Gaddafi a declarat că va rămâne în ţara sa şi a promis că va pune capăt bandelor rebele, care seamănă teroare în ţară.

Muammar Gaddafi spune că este "sprijnit de poporul său, iar străinii şi membrii organizaţiei teroriste al-Qaida" sunt la originea incidentelor din Libia.

În opinia lui, situaţia din ţară este însă "calmă", iar grupurile care au comis câteva crime sunt "încercuite şi vor fi învinse".

Interviu suprarealist, aşadar, din partea unui lider care se agaţă de puterea pe care o deţine deja de 42 de ani şi asta cu toate că lumea îi întoarce spatele tot mai mult.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o serie de sancţiuni severe împotriva "ghidului revoluţiei libiene" şi a apropiaţilor săi, rezoluţie fireşte respinsă, contestată de dictatorul de la Tripoli.

Mai multe ţări au îngheţat şi ele bunurile clanului Gaddafi. Presiunile politico-diplomatice s-au intensificat şi la Washington, unde preşedintele american, Barack Obama a estimat că "Gaddafi a pierdut orice legitimitate şi trebuie să plece acum".

Pe plan intern, în toate oraşele libiene care au fost eliberate, s-a creat un aşa-zis "Consiliu Naţional Independent", instrument politic destinat să reprezinte regiunile din ţară controlate de contestatari. Care vor fi exact compoziţia şi atribuţiile acestui organ se mai negociază, afirmă surse ale opozanţilor, citate de agenţiile de presă.

În faţa haosului din Libia, evacuarea străinilor din ţară continuă, de cele mai multe ori în condiţii foarte dificile.