
Politică
Muammar Gaddafi trebuie să părăsească Libia
libia-grupul-contact-reuters-stefan-rousseau.jpg

"Acest consens a fost atins. Toţi participanţii la reuniune au afirmat că Gaddafi trebuie să părăsească ţara", precizează Frattini, care s-a exprimat în limba franceză.
Şeful diplomaţiei franceze subliniază însă că "nu se poate vorbi despre imunitate". "Nu putem, nu vrem să spunem acest lucru, pentru că (acordarea) imunităţii ar încălca Statutul de la Roma", textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, completează ministrul italian de Externe.
De partea ei, Londra nu caută o ţară care să îl primească pe colonelul Muammar Gaddafi, dar "nu este exclus ca alte ţări să facă acest lucru", spune ministrul britanic de Externe, William Hague.
"Am convenit toţi că Gaddafi şi regimul său au pierdut orice legitimitate şi ar trebui să dea socoteală pentru actele lor. Există o presiune internaţională mare pentru ca el să plece", afirmă oficialul britanic.
La rândul ei, Franţa este dispusă să discute cu aliaţii despre un ajutor militar acordat rebelilor din Libia, anunţă ministrul francez de Externe, Alain Juppé. "Acest lucru nu este prevăzut de rezoluţia 1.973, nici de rezoluţia 1.970. Pentru moment, Franţa respectă aplicarea strictă a acestor rezoluţii. Acestea fiind spuse, noi suntem dispuşi să discutăm cu partenerii noştri", declară ministrul.
Potrivit unor surse americane, rezoluţia ONU, care "autorizează toate mijloacele necesare" pentru a proteja populaţia civilă din Libia ar permite eventuale livrări de arme sau instruire militară.
"Am discutat despre nevoia unui progres în Libia", afirmă secretarul de Stat american, Hillary Clinton.
Următoarea reuniune a aşa-numitului grup de contact politic privind Libia va avea loc în Qatar, potrivit comunicatului final difuzat de Ministerul britanic de Externe.
"Participanţii la conferinţă au convenit să stabilească un Grup de contact privind Libia. Qatarul a acceptat să găzduiască prima reuniune a grupului, imediat ce va fi posibil", arată comunicatul final.
Să precizăm că Emiratele Arabe Unite şi Qatarul sunt singurele ţări care participă la operaţiunile din Libia.