Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muammar Gaddafi, un lider politic plin de fobii

gaddafi-muammar.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi

Liderul libian, Muammar Gaddafi este membrul cel mai important al unei familii puternice, bogate, dar "disfuncţionale" şi marcate de conflicte interne. Documentele WikiLeaks dezvăluie felul în care îşi duc viaţa cei opt copii ai săi, între care rivalităţile s-au intensificat în ultimii ani. Dezvăluirile arată un Gaddafi plin de fobii.

Gaddafi, în prezent în vârstă de 68 de ani era descris în 2009 de ambasadorul american la Tripoli drept "o figură schimbătoare şi excentrică, care suferă de fobii severe, pasionat de dansul flamenco şi cursele de cai, se comportă în funcţie de capricii şi îi enervează atât pe prieteni, cât şi pe duşmani".

Gaddafi se teme foarte tare să locuiască la etaj şi preferă ca avionul cu care călătoreşte să nu zboare peste zone cu apă, se arată în notele diplomatice.

Safiya, cea de-a doua lui soţie se deplasează în Libia cu avioane închiriate, un convoi de Mercedes-uri aşteptând-o la aeroport, pentru a o duce la destinaţie.

Fiul cel mare al cuplului şi în ultimii ani presupusul succesor al lui Gaddafi, Saif al-Islam a obţinut doctoratul la London School of Economics, dar "mulţi libieni îl consideră prea lăudăros şi dispus să îi mulţumească pe străini", potrivit ambasadei Statelor Unite.

El s-a adresat naţiunii libiene duminică seară, avertizând în legătură cu riscul izbucnirii unui război civil. Potrivit notelor, el nu s-ar înţelege cu fraţii săi Muatassim, Aisha, Hannibal şi Sa'adi.