Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muammar Kadhafi a fost implicat într-un complot împotriva guvernului irakian

Documente secrete găsite la Tripoli după înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi arată legături ale acestuia cu un grup de foşti militari irakieni şi membri ai Partidului Baas din Irak, care pregăteau o lovitură împotriva guvernului irakian, scrie New York Times, în ediţia online.

Detaliile complotului au fost dezvăluite de premierul irakian, Nuri al-Maliki, în timpul unei vizite-surpriză la Tripoli, în cursul căreia s-a întâlnit cu liderul interimar libian, Mahmoud Jibril. După dezvăluirea complotului, autorităţile irakiene au arestat mai mult de 200 de suspecţi.

Documentele descoperite la sediul serviciilor de informaţii libiene au dezvăluit numeroase secrete - inclusiv relaţiile dintre Kadhafi şi CIA sau negocierile dintre dealeri chinezi de armament şi oficiali libieni, purtate după izbucnirea revoltelor din Libia.

Ministrul-adjunct de Interne irakian Hussein Kamal a declarat că participanţii la complot aveau în vedere trimitea de agitatori în diferite zone ale ţării şi planificau "operaţiuni teroriste şi de sabotaj" după retragerea forţelor americane.