Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mubarak nu va candida la alegerile din septembrie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Hosni Mubarak anunţă că nu va candida la următoarele alegeri prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută la televiziunea de stat după ce opoziţia a reuşit să mobilizeze, marţi, un număr impresionant de manifestanţi în cea mai importantă zi a protestelor. El a precizat însă că va rămâne la conducerea ţării în următoarele luni.

Mubarak a precizat că i-a cerut vicepreşedintelui “să înceapă discuţiile cu grupurile politice” în timp ce el va asigura în lunile următoare “o tranziţie paşnică“. Alegerile prezidenţiale au loc în septembrie iar până acum oficiali egipteni dădeau ca sigură candidatura lui Mubarak.

Anunţul preşedintelui egiptean vine după opt zile de proteste. În declaraţia sa televizată, Hosni Mubarak a ţinut să sublinieze că istoria va fi cea care îl va judeca pentru faptele sale. "Voi muri pe pământ egiptean" a declarat preşedintele egiptean, dând de înţeles că nu va părăsi ţara, aşa cum a făcut fostul lider tunisian, Ben Ali.

'Hosni Mubarak care vă vorbeşte astăzi este mândru de realizările sale de-a lungul anilor în care a servit Egiptul şi pe locuitorii lui' a precizat liderul egiptean.

El s-a angajat să vină cu reforme, chemând justiţia să combată corupţia.

Preşedintele egiptean a subliniat că protestele din ultimele zile “au fost  manipulate de forţe politice”.

Protestele în Cairo s-au desfăşurat, marţi,  într-o atmosferă paşnică, de sărbătoare, relatează jurnaliştii aflaţi la faţa locului.

Potrivit corespondentului France 24 la Cairo, Marc Daou, protestatarii au scandat, după intervenţia televizată a preşedintelui egiptean,  în centrul capitalei “El nu vrea să plece dar va pleca”. Liderul opoziţiei, Mohamed El Baradei, i-a cerut, marţi, preşedintelui Hosni Mubarak să părăsească Egiptul până vineri.

Între timp însă, primele efecte ale revoltei din Egipt se resimt deja în economia ţării.