Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mubarak refuză să demisioneze

mubarak.jpg

Preşedintele Hosni Mubarak. Reuters

Preşedintele Hosni Mubarak a anunţat, într-un discurs susţinut la postul public de televiziune,  că nu va demisiona în urma presiunilor "din afară". Chiar dacă a predat o parte din prerogative, mulţimea adunată în Piaţa Tahrir continuă să-i ceară demisia. Adresându-se protestatarilor " ca un părinte copiilor săi" Mubarak a declarat că nu va preda puterea "până la alegerile din septembrie."

Preşedintele Hosni Mubarak s-a adresat, joi seară, poporului egiptean, vorbindu-le  în mod particular miilor de manifestanţi din Piaţa Tahrir, care i-au urmărit discursul în direct de pe un ecran imens instalat în mijlocul protestatarilor.

Liderul egiptean şi-a început discursul  spunându-le protestatarilor că este mândru de ei pentru că sunt o nouă generaţie care cere schimbare.

Eforturile voastre nu vor fi în zadar” i-a asigura Mubarak pe protestatari, promiţându-le că toţi cei responsabili pentru uciderea protestatarilor vor fi aduşi în faţa justiţiei. “Nu îi voi tolera pe cei responsabili de aceste crime “ a dat asigurări liderul egiptean.

Ştiu că revendicările voastre sunt legitime“ le-a spus oamenilor din stradă Hosni Mubarak. “ Greşeli sunt în fiecare sistem, în fiecare ţară. Important este să le recunoaştem” a declarat preşedintele Mubarak în discursul susţinut pe postul naţional de televiziune.

Vă spun ca preşedinte că nu mi-e ruşine să ascult oamenii din această ţară".

Ce e inacceptabil e să ascultăm cereri ce vin din afară” a subliniat preşedintele Mubarak în discursul său în contextul în care preşedintele Obama declara anterior că “urmăreşte cu foarte mare atenţie evenimentele din Egipt”, unde"istoria este în desfăşurare".

Hosni Mubarak nu va renunţa însă la putere, reinterându-şi poziţia exprimată recent “voi muri pe pământ egiptean”.

El a declarat că nu va demisiona până când “nu vom duce Egiptul spre un viitor sigur, până când Constituţia nu e respectată. Aş vrea să văd un consens spre dialog între toate forţele societăţii, un dialog transparent şi onest” a subliniat liderul egiptean.

Discursul preşedintelui a fost primit cu nemulţumire de miile de egipteni adunaţi în Piaţa Tahrir deşi Hosni Mubarak a anunţat că predă o parte din prerogative vicepreşedintelui egiptean.

Oamenii din stradă aşteptau ca Hosni Mubarak să-şi anunţe demisia. În semn de nemulţumire, oamenii şi-au scos pantofii după discursul preşedintelui, semn de insultă în islam.

Extras din discursul lui Hosni Mubarak