Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mubarak se adresează naţiunii

egypte-moubarak-0.png

Preşedintele Hosni Mubarak.REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Cea de-a 17 zi a protestelor în Egipt s-ar putea încheia cu demisia preşedintelui Hosni Mubarak. Mii de egipteni aşteaptă în Piaţa Tahrir declaraţia preşedintelui ce va fi transmisă  la postul naţional de televiziune. Informaţiile sunt însă controversate.

Armata egipteană a anunţat că analizează  'măsurile' necesare pentru a apăra poporul ' şi a-i “susţine cererile legitime”. Presa internaţională vorbeşte de posibilitatea ca preşedintele să predea puterea vicepreşedintelui.

Pe de altă parte însă, premierul egiptean Ahmed Shafiq a respins aceste ipoteze, declarând că preşedintele Hosni Mubarak se află încă la putere şi nu au fost luate decizii care să schimbe această situaţie.

Şi ministrul egiptean al informaţiilor a respins informaţiile privind o eventuală demisie a preşedintelui.

Cert este că preşedintele egiptean a avut joi seara întrevederi cu vicepreşedintele Omar Suleiman şi cu premierul Ahmed Shafiq.

În Statele Unite, CIA a apreciat joi că este 'foarte probabil' ca Hosni Mubarak să părăsească puterea după lăsarea întunericului. Declaraţia a fost făcută de directorul agenţiei americane Leon Panetta în timpul unei audieri în Congres.

La rândul său, preşedintele american a declarat că “vrem ca toţi egiptenii să ştie că America va continua să facă tot ce poate pentru a sprijini o tranziţie ordonată şi veritabilă spre democraţie în Egipt".

Barack Obama a dat asigurări că urmăreşte cu foarte mare atenţie evenimentele din Egipt, unde "istoria este în desfăşurare".

În acest timp, protestele continuă în Egipt. Jurnaliştii de la faţa locului relatează că determinarea oamenilor din stradă se simte mai puternic ca oricând. Protestatarii sunt decişi să rămânî în stradă până când preşedintele Mubarak va demisiona.

Liderul egiptean se află la putere din 1981.

Urmăriţi live desfăşurarea evenimentelor din Egipt pe France24.