Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Muntenegrenii apreciază Loganul”

muntenegru.jpg

Muntenegru

Luni a început la Bucureşti reuniunea anuală a diplomaţiei române, care se va desfăşura pe parcursul acestei săptămâni şi va aduna diplomaţi români din întreaga lume. Pentru că  relaţiile diplomatice ale României nu înseamnă numai Franţa, Statele Unite şi Rusia, înseamnă şi ţări mai mici, minuscule chiar, dar care pot fi parteneri interesanţi atât din punct de vedere politic dar şi economic. Ştefan Popescu a discutat cu ambasadorul româniei în Muntenegru, Mihail Florovici, despre ce interese poate avea România într-o ţara mică dar apropiată geografic şi cultural.

Luni a început la Bucureşti reuniunea anuală diplomaţiei române, care se va desfăşura pe parcursul acestei săptămâni şi va aduna diplomaţi români din întreaga lume şi o serie de invitaţi străini, între care ministrul turc al Afacerilor externe, Ahmed Davatoglu. Ediţia din acest an a reuniunii se va axa pe modul în care sunt valorificate avantajele ţării noastre în contextul apartenţei la Uniunea Europeană şi Nato, atât la nvielul securităţii, cât şi al economiei.

Relaţiile prioritare ale României, cu marile ţări occidentale dar şi cu Rusia şi China vor fi, de asemenea, evocate. Şi totuşi relaţiile diplomatice ale României nu înseamnă numai Franţa, Statele Unite şi Rusia, înseamnă şi ţări mai mici, minuscule chiar dar care pot fi parteneri interesanţi atât din punct de vedere politic dar şi economic.

Ştefan Popescu a discutat cu ambasadorul româniei în Muntenegru, Mihail Florovici, despre ce interese poate avea România într-o ţara mică dar apropiată geografic şi cultural.

Rep. : Domnule ambasador, ce este Muntenegru ?

Mihail Florovici : Aşezat la mijlocul Balcanilor de Vest, Muntenegru, cu o suprafaţă relativ mică de crica 13800 kmp, în mare parte muntoasă, şi cu o ieşire la Marea Adriatică de peste 300 de km, a creat foarte multă istorie de-a lungul anilor, încât poate fi considerat drept o placă turnantă a Balcanilor. Şi asta din toate punctele de vedere, politic, cultural şi economic. Se spune că dacă am lua un fier de călcat şi i-am întinde munţii, am putea acoperi toată Europa.

Învecinându-se cu majoritatea ţărilor foste iugoslave - Croaţia, Serbia, Kosovo, cu Bosnia-Herţegovina -, dar şi cu Albania, Muntenegru, printr-o politică înţeleaptă a ştiut să-şi creeze relaţii deosebite cu ele şi este considerat în momentul de faţă drept ţara cu cea mai mare stabilitate din toate punctele de vedere - politic, economic - din regiune. Legendele spun că primii locuitori ai străvechiului oraş, Cettigne - vechea capitală a regatului muntenegrean - au fost vlahii (românii). 

Rep. : Să trecem acum la relaţiile bilaterale româno-muntenegrene... Când a recunoscut România independenţa Muntenegrului şi când au fost stabilite relaţii diplomatice ? 

Mihail Florovici : Imediat după referendumul din 21 mai 2006, prin care Muntenegru a devenit un stat independent faţă de Serbia, România a fost printre primele state care i-a recunoscut independenţa. Din acel moment, relaţiile diplomatice au început să se dezvolte, şi am avut şi cadrul legal să le dezvolt, astfel încât în octombrie 2006 România, printr-un decret prezidenţial, a transformat consulatul general de la Podgorica în ambasadă. Eu am avut marea şansă să semnez acest act de constituire al ambasadei cu adjunctul ministrului de Externe de la acea vreme, Mišunović. 

Rep. : Ce ne puteţi spune despre relaţiile României cu Muntenegru, ce interese are România în Muntenegru şi invers ? 

Mihail Florovici : Se poate spune că Muntenegru se află la o distanţă de 1000 de km faţă de România iar pe parcursul anilor, de la independenţă, au fost create interese complexe biunivoce în domeniul politic, economic şi cultural. Din punct de vedere politic, România susţine Muntenegru în ceea ce priveşte integrarea în Nato şi în UE. România a ajutat concret Muntenegru împărtăşindu-i, în diferite ocazii, din experienţa ei acumulată ca ţară recent integrată în Nato şi în UE.

Muntenegru consideră relaţia cu ţara noastră fiind foarte importantă, a apelat în multe rânduri la susţinerea noastră în diferite organizaţii internaţionale, începând de la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) - prima organizaţie internaţională la care Muntenegru a aderat imediat după independenţă -, Nato şi apoi UE.  Muntenegru asteapta cu mare interes vizita presedintelui Traian Basescu, anul acesta.  România exportă mai mult în Muntenegru decât Muntenegru importă din România, deci balanţa este puţin în favoarea noastră. 

Rep. : Ne puteţi spune şi ce exportă România, de ce anume sunt interesaţi muntenegrenii  ?

Mihail Florovici : Muntenegrenii sunt interesaţi de Loganuri. Dacă faceţi o plimbare prin Podgorica şi în toată ţara veţi vedea Loganurile la tot pasul, sunt foarte apreciate aici. România mai exportă aici detergenţi...

Rep. : Deci putem spune ca Muntenegru e un partener interesant...

Mihail Florovici : Este un partener interesant. El a fost puţin umbrit de Serbia pentru că totul trecea prin Serbia. Muntenegru doreşte în prezent legături directe cu România.

Rep. : Să trecem acum la relaţiile culturale. Spuneaţi că au o îndelungată tradiţie...

Mihail Florovici : Relaţiile culturale între două ţări sunt foarte importante, reprezintă un criteriu important pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. În 2009, ambasada noastră împreună cu părintele arhimandrit Longhin din Vârşeţ (Serbia -  e zona cu cei mai mulţi români, după cea din Valea Timocului) a înfiinţat asociaţia culturală româno-muntenegreană Diocleea (- Diocleea este vechea denumire a orasului Podgorica, din epoca romană -). Ambasada a organizat în perioada 25-27 mai 2010 Zilele culturii româneşti, trei zile de cultură românească, la Cettigne, capitala istorică a Muntenegrului. 

Rep.: Am aflat că România a avut un rol foarte mare în intrarea Muntenegrului în Organizaţia Internaţională a Francofoniei, inclusiv relaţiile dumneavoastră personale...

Mihail Florovici : Am organizat în 2006 împreună cu Ambasada Franţei, pentru prima dată în Muntenegru, Zilele Francofoniei, chiar în momentul în care ţara se pregătea de referendumul pentru independenţă.  În acel moment, România deţinea preşedinţia Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. La iniţiativa mea, am înfiinţat Centrul Internaţional al Francofoniei din Muntenegru, sub înaltul patronaj al primului ministru, la acea vreme Milos Djukanovic.

A fost ceva extraordinar ! Împreună cu Ambasada Franţei şi cu Centrul Cultural Francez organizăm în fiecare an Zilele Francofoniei în Muntenegru care durează o săptămâna. Punctual sprijinim şcolile şi facultăţile unde se predă limba franceză. 

Ambasadorul României în Muntenegru, Mihail Florovici, intervievat de Ştefan Popescu