Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A murit Vaclav Havel

havel-vaclav.jpg

Fostul lider ceh Vaclav Havel

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică, 18 decembrie, la vârsta de 75 de ani. Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei şi apoi al Cehiei, Havel a murit în somn, a dezvăluit purtătoarea sa de cuvânt. Fostul lider ceh suferea de diverse afecţiuni ale sistemului respirator.

Vaclav Havel a avut de-a lungul vieţii multiple probleme de sănătate, cele mai grave dintre ele fiind afecţiuni ale sistemului respirator. Se pare că o pneumonie severă a fost şi cauza decesului său.
Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el avea probleme cardiace şi tulburări intestinale.
În ultimele luni, Havel îşi petrecea cea mai mare parte a timpului în casa sa de la ţară, situată la 150 de kilometri de Praga, după ce a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave.
Boala a fost însoţită de diferite complicaţii, precum "pierdere de echilibru, scăderea memoriei şi slăbire", a explicat el recent, într-un interviu.
Sâmbăta trecută, Vaclav Havel s-a întâlnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, după care s-a întors la casa sa de la ţară.