Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Naţionalismul de partid şi de stat din Ungaria

esztergom60-basilika-06-2012.jpg

Naţionalismul de partid şi de stat din Ungaria

Preşedintele Consiliului Central al romilor şi populaţiei sinti din Germania, Romani Rose, cere premierului Viktor Orbán să se distanţeze de ieşirile rasiste ale lui Zsolt Bayer. Televiziunea publică germană (ARD) critică extinderea cenzurii asupra artelor în Ungaria.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Într-o scrisoarea deschisă adresată premierului Viktor Orbán, preşedintele Consiliului Central al romilor şi populaţiei sinti din Germania, Romani Rose, spune că a luat la cunoştinţă „cu dezgust şi indignare“ de aserţiunile rasiste ale publicistului şi cofondatorului partidului Fidesz din Ungaria, Zsolt Bayer, lansate într-un editorial publicat în cotidianul „Magyar Hírlap“. Romani Rose îi cere lui Orbán, fără ocolişuri, să se distanţeze public de afirmaţiile rasiste ale lui Zsolt Bayer şi să-l excludă din partidul de guvernămînt, Fidesz.

În editorialul din „Magyar Hírlap“, din 5. ianuarie 2013, (http://magyarhirlap.hu/ki-ne-legyen), Zsolt Bayer i-a calificat pe romi drept “animale” lipsite de demnitate umană. Din cauza aceasta, ei nu ar avea niciun drept la existenţă, a susţinut Zsolt Bayer. Problema romilor, a continuat acelaşi Bayer în editorialul citat, trebuie soluţionată imediat şi cu toate mijloacele.

Editorialul lui Zsolt Bayer a stîrnit la începutul lui ianuarie o avalanşă de comentarii negative în presa internaţională. Aserţiunile rasiste ale demnitarului Fidesz şi apropiat al premierului Viktor Orbán au fost imediat elogiate de grupări extremiste europene. Ele au fost şi sursa de inspiraţie pentru propunerea sterilizării femeilor rome, lansată de gruparea neo-cuzistă şi neo-legionară din Timişoara, auto-intitulată „Naţionaliştii Autonomi din Timişoara (NAT88 – adică: Naţionaliştii Autonomi din Timişoara, Heil Hitler).  

Dicţiunea din articolul lui Bayer, scrie Romani Rose, aminteşte de limbajul naziştilor. Prin folosirea acestui limbajul propagandistic este stigmatizat un întreg grup etnic. Asta contravine principiilor democraţiei şi ale statutului de drept şi este inacceptabil, subliniază liderul romilor şi sinti din Germania în scrisoarea predată Ambasadei Ungariei din Berlin cu prilejul Zilei Internaţionale a Holocaustului care s-a sărbătorit ieri. Romani Rose a avertizat faţă de faptul că se tolerează ca un reprezentant al unui partid care se află la guvernare să stîrnească într-un mod iresponsabil o “atmosferă de pogrom”. Guvernul Ungariei trebuie să apere minoritatea romă faţă de astfel de atacuri, a conchis Romani Rose.

Potrivit unor observatori politici, criticile dure ale lui Romani Rose trebuie interpretate ca un prim pas în vederea retrocedării Ordinului de Merit cu care a fost distins în octombrie trecut de către guvernul naţional-conservator de la Budapesta. Acceptarea Ordinului de către Romani Rose a declanşat în Germania numeroase comentarii negative. În acest context, s-a amintit de faptul că Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, omagiat şi el cu acelaşi ordin, a retrocedat, în iunie 2012, distincţia. Elie Wiesel şi-a justificat atunci gestul prin faptul că guvernul de la Budapesta a iniţiat ceremonia de reînhumare, în Ardeal, a scriitorului fascist maghiar, József Nyirő (1889-1953).

În octombrie trecut, celebrul poet american beat, Lawrence Ferlinghetti (n. 1919) a refuzat să primească premiul (Janus Pannonius International Poetry Prize) din Ungaria, în valoare de 50.000 de euro, invocînd, într-o scrisoare adresată fostului secretar de stat pentru cultură, Géza Szőcs (originar din România), îngrădirea libertăţii artistice şi de exprimare.

Într-o emisiune a televiziunii publice din Germania (ARD), difuzată duminică seara, s-a atras atenţia asupra extinderii cenzurii asupra artelor în Ungaria. În acest context, s-a amintit şi de promovarea unor scriitori naţionalişti şi pro-fascişti, fără a-i nominaliza. Cunoscătorii situaţiei din Ungaria ştiu însă că este vorba, în primul rînd, despre József Nyirő şi Albert Wass (1908-1998), care reprezintă curentul literar nefast, cunoscut sub denumirea “Blut und Boden” (“sînge şi glie”). Cei doi au fost incluşi în programa şcolară. Nyirő fusese membru al parlamentului din perioada dictaturii lui Ferenc Szálasi, liderul extremiştilor, pronazişti din Partidul Crucilor cu Săgeți. József Nyirő a fost, de asemenea, membru al „Asociaţiei Scriitorilor Europeni“ (Europäische Schriftstellervereinigung, ESV), înfiinţată în 1941 la iniţiativa ministrului nazist de propagandă, Joseph Goebbels. Wass a fost condamnat, în contumacie, în România, pentru crime de război.