Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO caută la Bruxelles lovitura decisivă pentru Gaddafi

nato-cauta-bruxelles-lovitura-decisiva-gaddafi.jpg

Muammar Gaddafi, greu de învins de NATO (Foto: Reuters/Ahmed Jadallah).

Miniştrii Apărării din NATO se reunesc miercuri şi joi la Bruxelles. Ocazie cu care responsabilii Alianţei Nord-Atlantice vor cere aliaţilor să facă un ultim efort pentru a pune capăt regimului Gaddafi din Libia.

În opinia liderilor NATO, zilele regimului Gaddafi sunt numărate. Şi asta chiar dacă liderul libian mai e stăpân pe tot vestul ţării, iar rebelii care controlează zona oraşului Benghazi nu sunt capabili singuri să ţină piept armatei lui Muammar Gaddafi.

Şefii militari ai Alianţei Nord-Atlantice sunt însă de părere că miile de raiduri lansate de aproape trei luni de zile au diminuat sensibil capacităţile regimului libian. Sensibil, dar nu într-atât cât să se poată pune capăt acţiunilor aliate.

De altfel, mandatul operaţiunilor a fost prelungit cu încă 90 de zile după data limită iniţială, care expira pe 27 iunie.

Campania din Libia nu se bizuie însă concret decât pe o parte dintre aliaţi, mai exact, doar opt ţări din NATO participă la operaţiuni. Invocând principiul de solidaritate, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, va cere miercuri celor mai puţin implicaţi aliaţi să contribuie ceva mai mult, pentru a uşura sarcina statelor aflate de la început în prima linie.

În sfârşit, odată abordată campania din Libia, membrii NATO vor lua în discuţie joi situaţia din Afganistan şi perspectivele unei retrageri progresive de acolo după mai bine de nouă ani de război împotriva talibanilor.