Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO dezbate cererea de protecţie a Turciei

nato-dezbate-cererea-protectie-turciei.jpg

NATO discută marţi despre cererea de protecţie a Turciei în faţa Siriei.

NATO îşi reuneşte marţi ambasadorii la Bruxelles, la cererea de protecţie a Turciei, după ce cel puţin un avion turcesc a fost doborât de Siria. Alianţa Nord-Atlantică va examina cererea Turciei sub aspect diplomatic şi militar.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Aceasta este pentru a doua oară în istoria NATO când este invocat articolul 4 al Alianţei şi tot la cererea Turciei. Prima dată, Ankara a cerut protecţie înaintea incursiunii americane în Irak, în 2003.

Acum, ambasadorii Alianţei vor aborda problema mai ales din punct de vedere diplomatic. Comunicatul final care va fi emis după întrevederea lor ne va arăta gradul de preocupare al NATO faţă de această problemă.

Violenţele din Siria vor fi probabil condamnate, dar având în vedere lipsa unui acord privind chestiunea siriană printre aliaţi, s-ar putea ca termenii folosiţi să nu fie cei mai duri.

Apoi, ambasadorii NATO ar putea decide să-i ceară Siriei explicaţii suplimentare.

În fine, urmează aspectul militar al problemei. NATO ar putea decide să trimită o asistenţă oarecare Turciei, materializată prin avioanele radar AWACS, care ar survola spaţiul aerian turc. Unele vase de luptă ar putea fi concentrate în zonă, iar un scut antirachetă ar putea fi pus pe picioare.

Toate acestea ar necesita o planificare în toată regula şi chiar schimbarea nivelului de alertă al NATO, dar aliaţii nu se află încă în acest stadiu.

Turcia spunea luni, 25 iunie, că nu are de gând să declare război nimănui, după ce se pare că un al doilea avion turc a fost lovit de tirurile siriene. Totul depinde însă de cursul discuţiilor în cadrul reuniunii ambasadorilor.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre NATO, Turcia şi Siria