Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO îi cere lui Gaddafi să plece

nato-ministri-externe-reuters-tobias-schwarz.jpg

Miniştrii de Externe din ţările NATO, reuniţi la Berlin (Foto: Reuters/Tobias Schwarz)

Comunitatea internaţională încearcă să dea un nou impuls eforturilor de a soluţiona rapid situaţia din Libia: Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, dar şi NATO au pledat pentru îndepărtarea rapidă de la putere a liderului libian, colonelul Muammar Gaddafi. Acesta a sfidat însă ameninţările occidentale. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu Gaddafi deplasându-se cu escorta sa în Tripoli.

Într-un demers fără precedent, preşedintele american, Barack Obama, omologul său francez, Nicolas Sarkozy şi premierul britanic, David Cameron au semnat o scrisoare comună, în care promit că "nu vor ceda nici o secundă", până când rezoluţia Naţiunilor Unite nu va fi implementată şi până când "poporul libian nu îşi va putea alege singur viitorul".

Viitor din care nu trebuie să facă parte şi Gaddafi pentru că "este de neconceput că un om care a încercat să-şi masacreze propriul popor mai poate face parte dintr-un viitor Guvern (…) Ar fi o trădare de neacceptat", au subliniat Obama, Sarkozy şi Cameron.

Toate statele membre ale NATO au căzut de acord că înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi este un obiectiv comun. Sprijinul logistic şi militar însă întârzie.

Secretarul general al NATO a promis că operaţiunile militare din Libia vor continua, dar deocamdată în afară de Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Norvegia şi Marea Britanie şi acum doar ocazional Statele Unite, nici o altă ţară din NATO nu s-a mai oferit să participe la raidurile menite să distrugă apărarea anti-aeriană libiană.

Muammar Gaddafi nu pare însă foarte impresionat de mobilizarea internaţională împotriva sa. Joi, 14 aprilie, când avea loc reuniunea NATO, iar presa străină relata despre raiduri ale forţelor aliate în apropiere de Capitala libiană, televiziunea libiană de stat difuza imagini cu colonelul Gaddafi plimbându-se prin Tripoli, într-o maşină decapotabilă, cu un aer relaxat. Şi tot joi şi tot în ciuda raidurilor NATO, fiica liderului libian, Aisha declara la Tripoli că "a vorbi de demisia lui Gaddafi înseamnă a umili poporul libian".

Misrata a fost joi teatrul sângeros al unor noi bombardamente ale forţelor loiale lui Gaddafi. Liderii rebelilor din acest oraş portuar au anunţat moartea a cel puţin 23 de persoane, între care femei şi copii. Luptele continuă însă şi în alte oraşe libiene, precum Adjabya.

În acest context a apărut şi un nou mesaj al reţelei teroriste Al Qaida. Un mesaj îndreptat atât împotriva colonelului Gaddafi, cât şi împotriva NATO. Apelul la luptă le-a fost adresat musulmanilor de către numărul doi ale reţelei teroriste, Ayman al Zawahiri.

Această înregistrare video este a cincea dintr-o serie de mesaje destinate musulmanilor, de la începutul revoltelor din Tunisia şi Egipt. Sunt mesaje anti-americane în principal, prin care musulmanii sunt îndemnaţi să preia puterea şi să nu mai permită amestecul statelor occidentale în ţările lor.