Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO promite fermitate faţă de violenţele de la Kosovska Mitrovica

200803-3422.jpg

NATO promite fermitate faţă de violenţele de la Kosovska Mitrovica

NATO declara ca va reacționa cu fermitate la actele de violenţă comise în Kosovo iar CE se arată foarte îngrijorată de evenimentele de la Kosovska Mitrovica.

Purtătorul de cuvânt al Alianței Nord Atlantice James Appathurai a declarat ca NATO va răspunde cu fermitate actelor de violenta din Kosovo si a îndemnat părţile implicate la o calmare a situației după ce soldați din forța de menținere a păcii KFOR au fost răniţi in incidentele de la Kosovska Mitrovica.

NATO condamna de maniera clara aceste violente, a continuat Appathurai.

El a mai spus ca manifestanții sârbi care au folosit cocktailuri Molotov, grenade, poate si arme de foc împotriva forțelor de ordine internaționale au violat prevederile rezoluției 1244 a Consiliului de securitate ONU, rezoluție pe care se bazează încă fondarea statului kosovar.

Reacția NATO vine la scurt timp după ce Președintele sârb Boris Tadici a făcut un apel către KFOR si forța de politie a ONU (UNMIK) sa nu facă exces de violenta.

Intre timp, Comisia Europeana s-a arătat foarte îngrijorata de aceste evenimente pe care spune ca le urmărește îndeaproape de vinerea trecuta când tribunalul ONU de la Kosovka Mitrovica a fost luat cu asalt de câteva sute de sârbi.

Violenta este inacceptabila, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisie Amadeu Alfataj Tardio care a adăugat că Bruxellul i-şi arată toata susținerea pentru KFOR si forțele de politie ale ONU pentru menținerea ordinei in Kosovo.

Comisia Europeana mai spune ca toate partile implicate trebuie sa se abtina de la a comite acte violente si ca toti actorii de pe teren trebuie sa lucreze împreună la constituirea unui stat kosovar multietnic bazat pe autoritatea legii.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

17/03/2008; 17.00h