Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO reacţionează la raportul Consiliului Europei

refugiati.jpg

NATO reacţionează la raportul Consiliului Europei. AFP / Filippo MONTEFORTE

Un raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a arătat joi că o serie de disfunctionalităţi, printre care şi lipsa de reacţie a NATO, au dus la moartea a 63 de refugiaţi libieni. Accidentul s-a produs în 27 martie 2011, în largul coastei italiene dar NATO, deşi avertizat de autoritatile italiene, spune că nu a întâlnit ambarcaţiunea în chestiune.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Niciun avion sau navă aflată în acel moment sub comandamentul NATO nu a întâlnit mica ambarcaţiune care transporta refugiaţi libieni spre Italia. Iată ce reiese dintr-un comunicat emis de Alianţa Nord Atlantică la Bruxelles.

Raportul Consiliului Europei arată că paza de coastă italiană a semnalat către NATO că o barcă pneumatică se află în pericol şi că NATO nu a reacţionat. Cu toate acestea, o navă a Alianţei Nord- Atlantice, aflată sub pavilion spaniol, se afla în zonă şi ar fi putut veni în ajutorul refugiaţilor, se arată în document.

Cartierul general NATO de la Napoli este acuzat că nu a transmis mesajul comunicat de autorităţile italiene tuturor echipajelor aflate în zonă.

NATO spune că a primit pe 27 martie 2011 o avertizare generală care stabileşte  că orice echipaj aflat în zonă să comunice dacă a întâlnit ambarcaţiunea. Comunicatul n-o spune, dar acele echipaje erau  bineînţeles obligate să acorde asistenţa necesară.

Toate navele NATO au fost informate, conform procedurii, spune comunicatul Alianţei, care adaugă :

“Cu toate că nu există o dovadă a vreunei nave sau a vreunui avion NATO, care să fi vazut sau să fi intrat în contact cu acea ambarcţtiune, NATO a condus alte operatiuni de salvare în acea zonă, la acel moment, şi a salvat sute de persoane”.

Accidentul s-a produs în zona militară decretată de NATO ca fiind în acel moment sub controlul său, întrucât se afla în curs operaţiunea aliată împotriva colonelului Gaddafi.

NATO nu este singurul arătat cu degetul, raportul spune că nici autorităţile italiene nu s-au asigurat, după ce au lansat avertismentul, că acei oameni au fost salvaţi.

Raportul va fi adoptat de Adunarea Parlamentară a Consilului Europei în luna aprilie.