Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO si UE doresc o cooperare solida cu Serbia

NATO si UE doresc o cooperare solida cu Serbia pentru a ajuta aceasta tara, cu toate acestea la Bruxelles secretarul general al Aliantei nu s-a sfiit sa critice retorica folosita in ultima vreme de liderii sârbi.

Serbia si NATO coopereaza deja in cadrul Parteneriatului pentru pace stabilit in 2006 intre cele doua parti, secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a explicat la Bruxelles in uma unei reuniuni cu UE ca acest cadru de cooperare ar trebui sa ajute Serbia sa depaseasca supararea de moment.

Inteleg perfect frustrarea Serbiei, a spus Scheffer vorbind despre reactia Belgradului la declaratia de independenta kosovara, dar va rog, a continuat el, haideti sa privim in viitor.

NATO este dispus sa ajute intreaga regiune si la summitul de la Bucuresti din aprilie sa invite, poate, trei tari din Balcani in sânul sau, a adaugat Scheffer referindus-e la Croatia, Albania si Macedonia dar subliniind ca aceasta este doar o posibilitate.

Exemple concrete ale cooperarii NATO-Serbia nu au fost aduse acum iar in ceea ce priveste relatia Serbiei cu UE, inaltul reprezentant Javier Solana a explicat din nou ca actualul climat tensionat nu este propice.

«Serbia beneficiaza de o oferta europeana pentru aprofundarea relatiilor in cadrul unui posibil Acord de Stabilizare si Asociere, a spus Solana, dar mai intâi situatia trebuie sa se calmeze».

Saptamâna trecuta, Solana a avertizat Belgradul ca atâta vreme cât actele de violenta impotriva occidentalilor continua, Bruxelles nu poate negocia vreun accord cu aceasta tara.

Opinia lui Solana nu a fost sustinuta si de CE, intrebata daca aceasta este situatia, Comisia s-a eschivat si a dat o explicatie ambigua conform careia perspectiva europeana a Serbiei nu este legata de dosarul independentei kosovare.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

2/25/2008;12.10h