Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO va încheia operaţiunile militare din Libia

NATO va pune capăt operaţiunii sale militare în Libia la 31 octombrie, a anunţat vineri seara secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la o zi după moartea fostului lider libian Muammar Kadhafi. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) va proclama duminică, în piaţa Martirilor din Benghazi (est), "eliberarea totală" a Libiei.

Reprezentanţii celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles au încheiat "un acord preliminar" pentru a pune capăt la 31 octombrie operaţiunii maritime şi aeriene, care a debutat la 31 martie, în Libia, a declarat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă.

Consiliul Alianţei se va reuni din nou la începutul săptămânii viitoare pentru a adopta formal această decizie. "Până la 31 octombrie, vom supraveghea cu atenţie situaţia şi vom menţine posibilitatea de a răspunde la ameninţări împotriva civililor", a declarat Rasmussen. El nu a vrut să comenteze moartea lui Kadhafi. Acesta "nu a fost niciodată o ţintă a operaţiunii noastre", a precizat el. După 31 octombrie, NATO "nu intenţionează să menţină forţe armate în zona Libiei", a adăugat Rasmussen. Acesta va fi un sfârşit "net".

Libia, eliberată "total" începând de duminică

Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) va proclama duminică, în piaţa Martirilor din Benghazi (est), "eliberarea totală" a Libiei, a anunţat vineri un oficial de rang înalt din cadrul CNT. În această piaţă de la malul mării, redenumită piaţa Martirilor, opozanţii - deveniţi ulterior rebeli, apoi noile autorităţi libiene - au sfidat regimul în primele zile ale revoltei declanşate în februarie.

Premierul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) libian, Mahmoud Jibril, a mers vineri la Misrata pentru a vedea trupul neînsufleţit al fostului lider libian Muammar Kadhafi, ucis joi la Sirt Formând o coadă de sute de metri lungime vineri după-amiază, mii de persoane au venit să vadă cadavrul expus într-o cameră frigorifică, la periferia oraşului.

Trupul neînsufleţit al fostului lider libian Muammar Kadhafi, ucis joi la Sirte, va fi înmormântat într-un loc secret pentru a evita orice pelerinaj la mormântul său pe viitor, au declarat vineri membri ai Consiliului militar din Misrata, unde se află cadavrul acestuia în prezent.

Familia lui Kadhafi cere predarea cadavrului

În acest context, familia lui Muammar Kadhafi a cerut vineri să îi fie predate cadavrul fostului lider libian şi al fiului său Muatassim, ucişi după ce au fost capturaţi în viaţă de combatanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), şi a făcut apel la o anchetă privind circumstanţele morţii lor. Fostul lider libian, în vârstă de 69 de ani, căutat de la preluarea controlului asupra oraşului Tripoli de către rebeli, în august, a fost capturat în viaţă, joi, la Sirt, la 360 de kilometri est de Tripoli, în apropiere de satul său natal, şi a fost ucis în circumstanţe încă neclare. Nu este clar dacă a fost executat sau dacă a fost ucis în schimburi de tiruri. Fiul său Muatassim a fost de asemenea capturat în viaţă şi apoi a murit, potrivit imaginilor prezentate de televiziuni.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a solicitat, de asemenea, la Geneva, demararea unei anchete asupra circumstanţelor morţii lui Muammar Kadhafi, în timp ce Amnesty International a evocat o posibilă crimă de război.