Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO va prelua comanda în Libia în câteva zile

nato-sala-sedinte.jpg

NATO se implică în operaţiunile militare din Libia.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a anunţat vineri, 25 martie, că Parisul şi Londra pregătesc o iniţiativă pentru o soluţie politică şi diplomatică în Libia, dincolo de intervenţia militară. Ministrul britanic de Externe, William Hague spune de partea sa că NATO va prelua comandamentul complet al operaţiunilor militare internaţionale în Libia "în câteva zile".

Discuţiile privind Libia vor continua, anunţă preşedintele francez. "Următoarea etapă este summit-ul de la Londra pe tema Libiei", prevăzut marţi, spune Nicolas Sarkozy. Membrii coaliţiei vor discuta despre "modalităţile tehnice şi despre următoarele etape ale operaţiunii militare", precizează el.

Ministrul britanic de Externe, William Hague apreciază că NATO va prelua comandamentul complet al operaţiunilor militare internaţionale "în câteva zile".

Ţările NATO au ajuns la un compromis, potrivit căruia vor prelua imediat conducerea coaliţiei.

Libia

Edouard Guillaud, general francez

AscultăDownload

Şeful Statului Major francez a declarat vineri, 25 martie, la postul de radio France Info că speră că ciocnirile din Libia vor înceta şi se va găsi o soluţie politică la actuala criză. Edouard Guillaud a subliniat însă că actuala coaliţie internaţională nu va renunţa la operaţiuni, până când populaţia civilă nu va fi lăsată în pace de forţele loaiale colonelului Muammar Gaddafi.

"Mă îndoiesc că e o chestiune de zile, cred că e vorba de o săptămână, sper să nu fie vorba de o lună. Soluţia finală nu trebuie să fie militară pentru că evident soluţia trebuie să fie de natură politică. Armatele occidentale, armatele din coaliţie, pentru că ştiţi că tot mai multe state arabe îşi anunţă participarea efectivă nu sunt decât un instrument şi acum trebuie găsită o soluţie politică. Acest lucru ar însemna să se ofere ocazia diferitelor părţi din Libia să găsească o ieşire din această criză dramatică. Dacă tancurile sau artileria nu vor mai trage asupra civililor, va fi mai uşor să se discute despre o soluţie", declară înaltul oficial francez.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a declarat joi că operaţiunea militară din Libia se poate încheia "din minutul în care forţele lui Gaddafi se vor întoarce în cazarmele lor, ceea ce înseamnă mai mult decât un simplu armistiţiu".

"Dacă militarii se întorc în cazarme, încetează asediul asupra acestor oraşe, nu mai ameninţă oamenii, din acel moment va fi o problemă a libienilor între ei", a declarat Sarkozy.