Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Natura îl "plânge" pe Kim Jong-il. Ce a mai născocit regimul nord-coreean?

natura-il-plange-kim-jong-il-ce-mai-nascocit-regimul-nord-coreean.jpg

Un afiş cu Kim Jong-il şi tatăl său, Kim Ir-sen (Foto: Reuters/KCNA)

Aparatul propagandistic din Coreea de Nord îşi face treaba, la cinci zile de la moartea liderului de la Phenian, Kim Jong-il. Natura a salutat memoria fostului preşedinte, când o furtună de zăpadă s-a declanşat pe un munte sacru, iar o pasăre a venit să-şi prezinte omagiile, susţine agenţia de presă a regimului comunist.

Povestea închipuită de experţii în "comunicare" ai regimului dictatorial din Coreea de Nord depăşeşte orice imaginaţie. Când Kim Jong-il a murit sâmbătă, gheaţa de pe lacul Chon, situat pe Muntele Paektu, s-a spart într-un zgomot asurzitor, în timp ce o furtună de zăpadă se declanşa, potrivit agenţiei KCNA.

Muntele Paektu, situat în nordul ţării este considerat sacru de către nord-coreeni, întrucât fondatorul ţării, Kim Ir-sen, a înfiinţat acolo o tabără a gherilei antijaponeze, în perioada colonizării Coreei de către Japonia.

Biografia oficială şi evident îndoielnică a lui Kim Jong-il arată că acesta s-a născut pe muntele Paektu, în 1942. În realitate, dictatorul nord-coreean s-a născut în Siberia, unde tatăl său a fugit din calea trupelor japoneze.

Povestea imaginată de maşinăria propagandistică a regimului mai arată că furtuna de zăpadă s-a oprit brusc marţi dimineaţă, lăsând soarele să lumineze vârful acoperit de zăpadă.

În acel moment, "semnătura lui Kim Jong-il a apărut pe munte, indicând «Muntele Paektu, munte sacru al revoluţiei»", susţine agenţia de presă a regimului comunist.

 

Cocorul japonez, întristat de moartea liderului

 

"Minunile" nu se opresc aici: agenţia KCNA povesteşte o altă întâmplare neobişnuită, produsă marţi, în apropierea unei statui a fondatorului ţării, Kim Ir-sen, în oraşul Hamhung, din nord-estul ţării: "Un cocor japonez a zburat de trei ori în jurul statuii, înainte de a se aşeza pe un copac. Cocorul a rămas nemişcat mult timp, cu capul plecat, înainte de a zbura spre Phenian". Mai mulţi oficiali locali au afirmat că "acel cocor părea întristat de moartea lui Kim Jong-il, fiul cerului".

Între timp, potrivit agenţiei oficiale de presă, cinci milioane de locuitori ai Capitalei (adică o cincime din populaţia totală a ţării) au mers să-i aducă un omagiu lui Kim Jong-il.