Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocieri la Bruxelles între Republica Moldova si Transnistria

In perioada 13 - 15 mai, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, face o vizită de lucru la Bruxelles. Spicherul legislativului moldovean se va întâlni la Bruxelles şi cu preşedintele sovietului suprem al republicii nistrene autoproclamate, Evghenii Şevciuk. În calitatea sa de preşedinte de parlament, Lupu îl va întâlni pentru prima dată pe Şevciuk.

Scopul vizitei delegaţiei parlamentare moldovene la Bruxelles este întărirea dialogului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi promovarea ţării pe agenda europeană de discuţii. Aşa cum transmite Serviciul de presă al Legislativului, la Bruxelles, Marian Lupu îl va întâlni, într-un cadru neformal, şi pe preşedintele sovietului suprem al republicii nistrene autoproclamate, Evghenii Şevciuk. Cei doi lideri au fost invitaţi la lucrările unei Mesei Rotunde despre contracararea Traficului de Fiinţe Umane pe ambele maluri ale Nistrului.

L-am întrebat pe Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, care este semnificaţia întrevederii Lupu-Şevciuk (audio).

Faptul că spicherul parlamentului moldovean şi preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol se întâlnesc la Bruxelles arata ca UE se angajează eficient în reglementarea diferendului nistrean, afirmă Viorel Cibotaru: (audio)

Trebuie spus că după ce, acum 4 luni, Uniunea Europeană a ridicat restricţiile de circulaţie pentru o parte din foştii reprezentanţiai autorităţilor nistrene, dar şi pentru preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk a fost împuternicit de către liderul transnistrean, Igor Smirnov, să aducă la cunoştinţa comunităţii europene poziţia oficială a republicii nistrene autoproclamate.

Chișinău, Ilona Spătaru

13/05/2008; 12h40