
Politică
Negocieri cu final previzibil, pe tema dosarului nuclear iranian
iran-poza-afp-centrala-nucleara.png

"Dialog al surzilor" - iată cum sunt numite de mulţi specialişti aceste întâlniri periodice, la care participă şi reprezentanţi iranieni, uneori după lungi întreruperi. A fost cazul anul trecut, când discuţiile au fost reluate în decembrie, la Geneva, după un blocaj de 14 luni.
Pentru occidentali e clar că iranienii încearcă să se doteze cu tehnologie susceptibilă să fie utilizată pentru fabricarea bombei atomice.
De partea lor, iranienii repetă fără încetare că nimeni nu îi va putea împiedica să-şi dezvolte un program nuclear civil şi că sunt gata să discute şi despre neproliferarea armelor nucleare, dacă şi statul Israel recunoaşte că deţine bomba atomică.
Declaraţiile care au prefaţat această nouă rundă de convorbiri nu sunt de natură să anunţe vreun progres, cu atât mai mult cu cât China şi Rusia au propriile lor interese în ecuaţia acestui dosar nuclear iranian.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov a declarat că pe agenda discuţiilor de vineri ar trebui să figureze şi problema ridicării sancţiunilor impuse Iranului de către comunitatea internaţională.
Concomitent, şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton deplânge faptul că sancţiunile deja adoptate nu sunt respectate de o ţară precum China.
Este greu de imaginat, în contextul unor astfel de declaraţii, cum ar putea cele şase ţări să găsească un numitor comun, pentru a obliga Iranul la mai multă transparenţă în privinţa programului său nuclear.