Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocieri palestiniene blocate între Fatah şi Hamas

negocieri-palestiniene-blocate-fatah-hamas.jpg

Şeful Fatah, Mahmoud Abbas şi liderul Fatah, Khaled Mechaal (Foto: Reuters/Hamas/Handout)

O nouă reuniune a reprezentanţilor Hamas şi Fatah are loc marţi, 14 iunie, la Cairo. Cele două formaţiuni discută despre formarea unui Guvern de uniune naţională, lucru prevăzut de acordul de reconciliere semnat la începutul lunii mai de cele două mişcări palestiniene. Negocierile s-au blocat însă în special din cauza postului de prim-ministru.

Corespondentul RFI la Ierusalim, Nicolas Falez

Au trecut cinci săptămâni de când Mahmoud Abbas şi Khaled Mechaal şi-au dat mâna la Cairo. Preşedintele palestinian (care e şi liderul Fatah) şi şeful Hamas în exil au anunţat formarea rapidă a unui Guvern de unitate naţională. Acesta ar urma să nu cuprindă nici membri Fatah, nici membri Hamas, în schimb va reuni personalităţi independente, acceptate de cele două formaţiuni politice palestiniene.

Uşor de zis, greu de făcut: discuţiile s-au blocat asupra postului de prim-ministru. Zilele trecute, Fatah a propus menţinerea actualului premier, Salam Fayyad, foarte apreciat de Occident, dar care e respins deocamdată de Hamas. Această formaţiune vrea ca viitorul Guvern să fie condus de o personalitate venită din Fâşia Gaza.

Potrivit acordului de reconciliere, Guvernul palestinian de unitate are ca sarcini reconstrucţia în Gaza şi pregătirea alegerilor de anul viitor.

Situaţia economico-socială din teritoriile palestiniene va fi o provocare uriaşă: un raport ONU arată că aproape jumătate dintre locuitorii din Gaza sunt şomeri.