Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri între Rusia şi cele două Corei

coreea-poza-afp-photo-kbs-tv-insula-sud-coreeana-bombardata-nord-coreeni.jpg

Insula sud-coreeană bombardată acum câteva săptămâni de armata nord-coreeană (Foto : AFP PHOTO / KBS OFF TV).

Luni au început la Moscova negocieri tripartite între Rusia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, negocieri ce au drept scop detensionarea situaţiei din Marea Galbenă, după ce armata nord-coreeană a bombardat pe 23 noiembrie o insulă sud-coreeană, provocând moartea a patru persoane.

Discuţiile au început între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov şi omologul său nord-coreean, Pak Ui-Chun şi vor dura până miercuri.

În cursul săptămânii se va afla la Moscova şi vice-ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe, Wi Sung-lac, reprezentant special al Seulului pentru negocierile de pace şi securitate, urmând ca părţile să se întâlnească într-o reuniune comună, la o dată ce va fi stabilită ulterior.

Discuţiile de la Moscova încearcă găsirea unei soluţii, care să contribuie la ameliorarea situaţiei în Peninsula coreeană”, se afirmă în comunicatul Ministerului rus al Afacerilor Externe, fără a da alte detalii despre conţinutul discuţiilor.

Rusia este foarte bine plasată, pentru a patrona astfel de discuţii, pentru că întreţine din epoca sovietică relaţii privilegiate cu Phenianul. În plus, este una dintre cele şase ţări implicate în negocierile pe tema dosarului nuclear nord-coreean, grup din care fac parte şi China, Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud.

La sfârşitul lui noiembrie, China a propus să găzduiască o reuniune de urgenţă pe tema dosarului nuclear nord-coreean, aflat în impas şi a situaţiei dintre cele două Corei, dar această idee a fost prost primită de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia.

În acest context, al neîncrederii dintre aliaţii Coreei de Sud şi China, Rusia este singura ţară, care poate lua iniţiativa deblocării situaţiei.

Rusia, ţară ce are o frontieră de 19 kilometri cu republica nord-coreeană este interesată de ameliorarea relaţiilor dintre cele două Corei, întrucât doreşte construirea unui gazoduct, care să deservească atât Phenianul, cât şi Seulul, dar şi realizarea unei conexiuni între Transsiberian şi calea ferată transcoreeană, actulamente blocată. Aceste două proiecte fac parte din strategia Guvernului de la Moscova de dezvoltare a extremului-orient rus, dar succesul unor asemenea proiecte depinde de ameliorarea relaţiilor dintre cele două ţări surori.