Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri secrete pentru plecarea lui Mubarak

mubarak-hosni-reuters-abc-news-alaturi-jurnalista-christiane-amanpour.jpg

Hosni Mubarak şi jurnalista Christiane Amanpour (Foto : Reuters / ABC News)

Statele Unite discută cu responsabili egipteni despre modalităţile de plecare imediată de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak şi de transfer al puterii către un Guvern de tranziţie, condus de vice-preşedintele Omar Suleiman, afirmă cotidianul New York Times.

Preşedintele Mubarak a refuzat să demisioneze din postul pe care îl ocupă de mai bine de 30 de ani. Cu toate acestea, responsabilii americani şi egipteni analizează împreună un scenariu în care vice-preşedintele Suleiman, susţinut de militari ar angaja procesul de reformă constituţională, se mai adaugă în New York Times.

Cotidianul american citează responsabili din administraţia Obama şi diplomaţi arabi.

În acest proiect de Guvern de tranziţie ar trebui să intre şi Fraţii Musulmani, iar noul Executiv ar trebui să organizeze alegeri echitabile şi libere în septembrie.

Preşedintele Mubarak a declarat joi pentru televiziunea americană ABC că ar dori să părăsească puterea, dar nu poate face acest lucru, de teama haosului care s-ar instala în ţară.

Jurnalul britanic The Times subliniază că rezultatul discuţiilor iniţiate de americani depinde de o serie de factori, cum ar fi dinamica manifestaţiilor organizate de Opoziţie şi echilibrul din sânul Guvernului de la Cairo. Această informaţie a fost publicată imediat după ce secretarul de stat american, Hillary Clinton a chemat puterea de la Cairo să înceapă discuţii cu Opoziţia.

De partea sa, vice-preşedintele american, Joe Biden i-a telefonat omologului său egiptean şi i-a repetat dorinţa Washingtonului pentru negocieri imediate cu toate forţele politice ale Opoziţiei, negocieri credibile, pentru a asigura cu succes tranziţia către un Guvern democratic, care să răspundă aspiraţiilor poporului egiptean, se afirmă în comunicatul dat de Casa Albă.