Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocierile privind noul Guvern grec se anunţă dificile

negocierile-privind-noul-guvern-grec-se-anunta-dificile.jpg

Liderul partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras (Foto: Reuters/John Kolesidis)

După alegerile parlamentare anticipate de duminică, 17 iunie, din Grecia, urmează o perioadă de intense negocieri pentru formarea viitorului Guvern. Partidul de dreapta Noua Democraţie are un avans de trei procente în faţa formaţiunii radicale de stânga Syriza, dar nu poate forma singur noul Cabinet.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Ceea ce primează este formarea unui Guvern şi nu este deloc o sarcină uşoară. La nivel declarativ, fiecare dintre ei a arătat că doreşte tot ce poate fi mai bun.

Teoretic, PASOK şi Noua Democraţie ar fi reprezentat o soluţie. Liderul socialist, Evangelos Venizelos a infirmat însă posibilitatea aceasta. El susţine că pentru a rezista, Guvernul trebuie să-şi asigure responsabilitatea din partea principalelor formaţiuni politice.

Alexis Tsipras a declarat la rândul său că Syriza va conduce în continuare o luptă din Opoziţie, în timp ce comuniştii nu doresc să participe în nici o formulă guvernamentală, iar extrema dreapta este oricum exclusă discuţiilor de această natură.

Celelalte două formaţiuni politice au subliniat, cel puţin deocamdată aceasta este poziţia lor, că nu doresc o coabitare politică alături de conservatori.