Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nemulţumire la Atena

tensiune-maxima-atena.jpg

Premierul grec, Antonis Samaras (Foto: Reuters/Yorgos Karahalis)

Creditorii Greciei alături de miniştrii de finanţe din zona euro nu au reuşit să ajungă la un acord care ar permite deblocarea ajutorului financiar acordat Atenei. Presiunea pentru ca o soluţie să fie găsită sporeşte având în vedere că Grecia a respectat termenii acordului, inclusiv reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor.

Corespondentul RFI şi RRA la Atena,  Monica Chihaia

Fireşte, amânarea răspunsurilor (aşteptate ca favorabile şi aproape sigure) a creat nemulţumire, exprimată răspicat de autorităţile de la Atena.

Premierul Andonis Samaras s-a arătat deplin dezamăgit de rezultatele Eurogroup-ului şi a avertizat asupra riscului unei destabilizări a zonei euro, dacă liderii europeni nu vor reuşi, în cele din urmă, să se pună de acord cu privire la acest impas. “Eventualele dificultăţi tehnice”, a subliniat premierul grec, „nu scuză” întârzierea sau tergiversarea soluţionării problemei.

Andonis Samaras s-a deplasat, miercuri, la Bruxelles pentru a participa la summitul consacrat bugetului UE pentru perioada 2014-2020, dar (şi) cu intenţia de a aduce din nou problema Greciei pe masa discuţiilor cu omologii europeni.

Premierul elen se va întâlni, joi cu președintele Eurogroup-ului, Jean-Claude Juncker, considerat în Grecia (prin atitudinea şi declaraţiile sale echilibrate) un prieten. Şeful cabinetului de la Atena va încerca, potrivit unor surse apropiate, să obţină noi declaraţii de susţinere care să confirme promisiunile făcute la începutul săptămânii trecute.

Respectiv, eliberarea unei tranşe cumulate de împrumut, în valoare de 44 miliarde şi jumătate de euro, cea aşteptată încă de la jumătatea lunii iunie plus alte 13 miliarde de euro, corespunzătoare tranşelor programate iniţial pentru lunile septembrie şi decembrie. De asemenea, asociarea obligatorie a soluției care va fi finalmente găsită, oricare ar fi aceasta, cu o rezolvare a problemei sustenabilităţii datoriei Greciei, cel mai probabil printr-o nouă reducere a acesteia.

În aceste demers, Antonis Samaras va relua în faţa liderilor europeni discursul cunoscut: Grecia şi-a îndeplinit în întregime angajamentele, este rândul creditorilor, dar şi al partenerilor europeni să-și asume responsabilitățile şi să-şi onoreze promisiunile.

Guvernul speră că, în cele din urmă, reuniunea de luni a Eurogroup-ului va aduce soluții durabile, dacă se va putea ajunge la un compromis între Berlin și FMI.