Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nemulţumiri la Chişinău privind implicarea lui Rogozin în dosarul transnistrean

nemultumiri-chisinau-privind-implicarea-rogozin-dosarul-transnistrean.jpg

Dmitri Rogozin, reprezentantul oficial al Rusiei pentru Transnistria

Autorităţile de la Chişinău s-au arătat surprinse de numirea recentă a lui Dmitri Rogozin ca reprezentant oficial al Rusiei pentru Transnistria. Totodată,Tiraspolul susţine că Federaţia Rusă este în drept să ia decizii suverane privind colaborarea cu Transnistria.

Corespondenta RFI la Chişinău,Valeria Viţu

Potrivit unui comunicat recent al Ministerului moldovean de Externe, decizia Rusiei privind numirea unui reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria, pe de o parte, ar putea confirma importanţa pe care o acordă Kremlinul procesului de reglementare a conflictului. Pe de altă parte, desemnarea lui Dmitri Rogozin nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile moldovene.

Chişinăul cere explicaţii pe căi diplomatice pe marginea acestei decizii, care vizează direct o parte componentă a Republicii Moldova. "Considerăm că acţiunile autorităţilor de la Moscova întreprinse în contextul reglementării conflictului transnistrean trebuie să se menţină în albia poziţiei oficiale a Federaţiei Ruse şi cadrului normativ bilateral şi multilateral, bazat pe respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi bunelor relaţii existente între ţările noastre", se arată într-o notă informativă a Ministerului moldovean de Externe.

Reacţia Tiraspolului nu a întârziat. Aşa-zisul Minister de Externe al Transnistriei susţine că Federaţia Rusă este în drept să ia decizii suverane asupra modului şi parametrilor de colaborare cu Transnistria. Aceste relaţii au o logică şi sunt fondate, anunţă oficial instituţia, scrie Novii Region, citat de Publika TV.

Instituţia anunţă că decizia liderului de la Kremlin corespunde în totalitate cu poziţia oficială a Rusiei. "Rusia este participant în reglementarea conflictului transnistrean, iar decizia de a-l numi în funcţie pe Rogozin este orientată spre apărarea intereselor celor 160 de mii de cetăţeni ruşi, care trăiesc în Transnistria", se menţionează în mesajul remis de Externele de la Tiraspol.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a ocupat şi funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Ziarul Adevărul a publicat luni o analiză a consilierului prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă de la Bucureşti, Iulian Chifu, privind numirea lui Rogozin ca "trimis special al Federaţiei Ruse pentru Transnistria". În acest context, Chifu a menţionat că România trebuie să revină la "agenda de securitate" în zonă.

Tema analizei este raportarea României la noua situaţie de la Răsărit, în condiţiile în care Federaţia Rusă l-a desemnat pe Dmitri Rogozin şef al părţii ruse în Comitetul de cooperare interministerială Federaţia Rusă-Republica Moldova-un diplomat belicos, care s-a remarcat prin numeroase declaraţii agresive la adresa României.

Chişinău, Valeria Viţu, despre Dmitri Rogozin şi Transnistria