Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Neputinţa ONU în faţa reprimărilor din Siria

neputinta-onu-reprimari-siria.jpg

Tabără de refugiaţi sirieni, în oraşul turc Hatay Boynuegin (Foto: Reuters/Osman Orsal).

Armata siriană continuă operaţiunile de reprimare a protestelor din zona Jisr el-Choughour, potrivit martorilor. Abuzuri pe care ONU le anchetează în prezent. Însă fără a avea autorizaţia de a intra în Siria, experţii Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului îşi conduc investigaţiile prin Turcia.

Instanţa cu sediul la Geneva nu se află la prima sa anchetă asupra represiunii din Siria. Ea trebuie să publice miercuri, 15 iunie, un raport preliminar ce pare să stânjenească statele membre.

O sesiune extraordinară a Consiliului Drepturilor Omului a cerut în luna aprilie Înaltului Comisariat un raport asupra atacurilor sângeroase din oraşul Deraa. O misiune a fost formată imediat, iar membrii ei au cerut Siriei undă verde în luna mai pentru a putea intra în ţară. Damascul nici nu a vrut să audă însă de aşa ceva.

În aceste condiţii, forul s-a organizat altfel, culegând mărturii de la anumite ţări din zonă. Influenţa Siriei în regiune se simte însă destul de bine, motiv pentru care tăcerea unor state e de înţeles.

A fost destul de dificil pentru ONU să primească poziţia Turciei, ţară care încă se confruntă cu un val de refugiaţi  sirieni. De asemenea, a fost dificil pentru Naţiunile Unite să obţină punctul de vedere al Iordaniei, Libanului sau Irakului.

Mingea se află însă în terenul Consiliului de Securitate al ONU de la New York, unde există încă blocaje asupra unei rezoluţii în privinţa Siriei.