Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Netanyahu ia pulsul Londrei şi Parisului

netanyahu-benjamin-poza-reuters-ronen-zvulun.png

Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters/Ronen Zvulun)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu este aşteptat miercuri, 4 mai, la Londra şi joi la Paris, pentru discuţii pe tema relansării negocierilor de pace din Orientul Apropiat. Prim-ministrul israelian înţelege însă în primul rând să denunţe acordul de reconciliere dintre Fatah şi Hamas.

Doi oameni care se detestă efectuează din când în când câte un turneu diplomatic în principalele capitale occidentale, pentru a exprima puncte de vedere total contrare în privinţa şanselor de pace din Orientul Apropiat.

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, ori de câte ori se află în Occident cere sprijinul comunităţii internaţionale, pentru ca statul palestinian să fie, de exemplu, recunoscut de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Chiar sub o formă divizată, chiar sub ocupaţie israeliană, dacă statul palestinian ar fi recunoscut ca entitate a Naţiunilor Unite, pacea cu Israelul ar avea mai multe şanse să fie semnată, spune Abbas.

În ce-l priveste pe Benjamin Netanyahu, el pretinde exact contrariul: nu recunoaşteţi un stat, spune el, care are fundamente integriste. Şi mai ales, declară Netanyahu, nu recunoaşteţi un stat în componenţa căruia intră o entitate care doreşte dispariţia statului Israel (este vizată aici direct formaţiunea Hamas).

Noul turneu diplomatic al premierului israelian este pus sub semnul acestui mesaj, la care se adaugă altul, legat de recentul acord de reconciliere dintre Hamas şi Fatah, principalele formaţiuni politice palestiniene, până acum rivale.

Noi suntem de acord să continuăm discuţiile de pace cu formaţiunea Fatah, dar intrarea islamiştilor în joc, adică a organizaţiei Hamas, nu va face decât să compromită lucrurile-iată deci, în mare, discursul premierului israelian.

În capitalele pe care le va vizita, tonul este însă diferit. Atât Londra, cât şi Parisul salută reconcilierea inter-palestiniană, în ciuda multor detalii care mai rămân de rezolvat. Or, când e vorba de un proces de pace precum cel din Orientul Apropiat, marea problemă sunt detaliile.