Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Netanyahu, primit călduros de Congresul SUA

netanyahu-primit-calduros-congresul-sua.jpg

Benjamin Netanyahu dă mâna cu membri ai Congresului american (Foto: Reuters/J.Reed).

Premierul israelian a fost ovaţionat în timpul discursului său în faţa Congresului american la Washington, marţi, 24 mai. Benjamin Netanyahu a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul lor acordat securităţii Israelului. El a făcut un apel către liderul palestinian, Mahmoud Abbas, căruia îi sugerează să rupă legătura cu Hamas şi să se întoarcă la masa negocierilor.

Corespondentul RFI la Washington, Jean-Louis Pourtet

Adresându-se aleşilor americani, printre care şi foarte mulţi republicani, Benjamin Netanyahu s-a regăsit pe un teren prietenos şi a spus tot ce putea spune pentru a-şi atrage simpatia publicului: "Israelul nu are un prieten mai bun decât Statele Unite, iar Statele Unite nu au un prieten mai bun decât Israelul".

Discursul său de 50 de minute s-a axat pe această temă: alianţa dintre cele două naţiuni, care lucrează împreună pentru o democraţie veritabilă în Orientul Mijlociu şi care sunt unite împotriva terorismului. "Felicitări, America: v-aţi descotorosit de ben Laden!". Ovaţiile sunt asigurate. Şi asta s-a întâmplat de alte 25 de ori.

Premierul israelian a abordat problema înfiinţării unui stat palestinian, dar Benjamin Netanyahu nu a adus elemente noi după întrevederea cu preşedintele american, Barack Obama.

Da, Netanyahu este gata să facă unele sacrificii pentru a obţine pacea, dar rămâne intransigent asupra anumitor puncte: nu se pune problema întoarcerii la graniţele din 1967, iar Ierusalimul va rămâne capitala Israelului.

Benjamin Netanyahu a făcut şi un apel către Mahmoud Abbas, şeful Autorităţii Palestiniene: "Dacă vreţi pacea, rupeţi pactul cu Hamas şi întorceţi-vă la masa negocierilor".

Aşadar, primirea de la Casa Albă a fost glacială, cea din Congres a fost călduroasă, dar pe fond, nimic nu s-a schimbat.