Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Netanyahu vrea un "acord interimar" cu palestinienii

netanyahu-benjamin-poza-reuters-ronen-zvulun.png

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Foto : Reuters / Ronen Zvulun)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a evocat posibilitatea unui "acord interimar", în absenţa unei reglementări globale, în negocierile cu partea palestiniană, care a respins însă categoric propunerea.

Netanyahu a apreciat că un acord interimar ar putea reprezenta o soluţie, în situaţia în care cele două părţi nu pot rezolva problemele legate de statutul Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.

"Ar putea exista o situaţie în care discuţiile cu palestinienii se lovesc de un zid în ceea ce priveşte Ierusalimul şi dreptul de revenire (pentru refugiaţii palestinieni) şi în acest caz rezultatul ar putea fi un acord interimar", a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian a respins însă categoric această variantă. "Orice sugestie de realizare a unei soluţii interimare este inacceptabilă pentru palestinieni, deoarece aceasta omite subiectele Ierusalimului şi refugiaţilor", a spus Nabil Abou Roudeina.

"Este absolut inacceptabil să reîncepem să vorbim despre un stat palestinian cu graniţe provizorii", a adăugat el.

"A venit momentul să rezolvăm problemele statutului final şi înfiinţării unui stat palestinian în interiorul graniţelor din 4 iunie 1967", a spus Abou Roudeina.

Principalul negociator palestinian, Saeb Erakat a respins şi el varianta invocată de Netanyahu, apreciind că "soluţiile tranzitorii sunt respinse în bloc şi separat".

"A venit momentul pentru soluţii definitive, care să înglobeze Ierusalimul, refugiaţii, frontierele, securitatea, colonizarea, resursele de apă şi eliberarea tuturor deţinuţilor palestinieni, aflaţi în închisorile israeliene", afirmă el.

Negocierile directe dintre Israel şi partea palestiniană, relansate pe 2 septembrie, la Washington sunt suspendate de la expirarea pe 26 septembrie a moratoriului privind construcţiile în coloniile evreieşti din Cisiordania.