Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nick Clegg propune reforma democrației britanice

nick-clegg-20100520112121.jpg

Vicempremierul Marii Britanii, Nick Clegg

Vicempremierul Marii Britanii, Nick Clegg, a anunțat măsuri menite să producă “cele mai mari răsturnări în democrația britanică” din 1832, când a început extinderea dreptului de vot. Nick Clegg, a anunțat măsuri menite să producă “cele mai mari răsturnări în democrația britanică” din 1832, când a început extinderea dreptului de vot.

Clegg, care este și lider al Partidului Democrat, partenerul Partidului Conservator în primul cabinet de coaliție din Marea Britanie din ultimii 70 de ani, a anunțat între altele măsuri legislative pentru a introduce mandate fixe ale Camerei Comunelor, o Cameră a Lorzilor aleasă prin vot direct și un convocarea unui referendum privind schimbarea actualului sistem de vot, majoritar uninominal cu un singur tur.

Până acum, mandatul Camerei Comunelor era de maximum cinci ani și cererea dizolvării sale de către regină este la discreția prim-ministrului zilei. Camera superioară a parlamentului – Camera Lorzilor – este formată din lorzi numiți de suveran, majoritatea la propunerea premierului zilei.

Alte măsuri legislative propuse de cabinetul de coaliție Conservator – Liberal include abandonarea introducerii cărților de identitate, preconizată de fostul guvern Laburist, reglementarea mai strictă a folosirii camerelor de televiziune cu circuit închis, limitarea păstrării în baza de date centralizată a AND-ului persoanelor nevinovate de delicte penale, amendarea legilor care reglementează calomnia în vederea protejării libertății de exprimare și înlăturarea unor restricții privind dreptul de a demonstra în mod pașnic.

Vicepremierul Clegg a declarat că aceste măsuri vizează slăbirea controlului statului asupra cetățenilor și întărirea controlului cetățenilor asupra statului.

Aceste propuneri emană din zonele de convergență a platformelor program ale celor două partide, excepția constituind-o referendumul privind sistemul de vot. Nick Clegg nu a precizat calendarul privind acest scrutin și a spus că cele două partide vor fi libere să se angajeze în campanie pe poziții independente.

Conservatorii doresc păstrarea sistemului majoritar uninominal, pe când Liberal Democrații, dezavantajați în ultimii 65 de ani de acest scrutin, doresc introducerea unui sistem mai apropiat de reprezentarea proporțională.

După șocul alegerii la 6 mai 2010 a unui parlament fără majoritate și a senzația primului cabinet de coaliție din ultimii 70 de ani, Nick Clegg continuă revoluția începută cu două săptămâni în urmă.

Nu este clar dacă și cât va dura armonia dintre cei doi parteneri de guvernare în sprijinul revoluționării sistemului politic britanic, în care continuitatea a fost cuvântul de ordine, cu puține excepții, pe parcursul ultimilor 300 de ani de democrație parlamentară.