Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolae Timofti, noul preşedinte al Republicii Moldova

nicolae-timofti-noul-presedinte-al-republicii-moldova.jpg

Noul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti

După aproape trei ani, Republica Moldova are un preşedinte nou ales. Este vorba despre Nicolae Timofti, care până nu demult a ocupat funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru candidatura sa au votat 62 de deputaţi necomunişti.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

După ce comisia specială pentru alegerea şefului statului a anunţat că Nicolae Timofti a întrunit 62 de voturi, ceea ce constituie mai mult de trei cincimi din voturile valabil exprimate, plenul Parlamentului a aprobat un proiect de hotărâre, prin care Nicolae Timofti a fost desemnat cel de-al patrulea preşedinte al Republicii Moldova.

Deputaţii l-au aplaudat în picioare pe Nicolae Timofti, după care reprezentanţi ai fiecărei fracţiuni parlamentare i-a oferit câte un buchet de trandafiri.

Noul preşedinte le-a mulţumit deputaţilor pentru încrederea acordată şi a declarat de la tribuna Parlamentului că în sfârşit se va reuşi rezolvarea problemelor. "Vectorul european este prioritatea Republicii Moldova şi sunt sigur că vom reuşi să ajungem acolo unde ne-am propus", a mai menţionat noul şef de stat.

La sfârşitul şedinţei Parlamentului, preşedintele Legislativului, Marian Lupu, a declarat că Republica Moldova a intrat pe un făgaş de stabilitate.

După ce a fost învestit în funcţie, noul preşedinte şi cei trei lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au ieşit în faţa mulţimii, adunate la Palatul Republicii. Oamenii scandau "Bravo, Timofti!", "Voronin la gunoi!".

Curtea Constituţională urmează să valideze mandatul preşedintelui ales. Totodată, Partidul Comuniştilor nu recunoaşte noul şef de stat. Deputatul Sergiu Sârbu, care împreună cu alţi doi colegi de partid a monitorizat, alături de democraţi, procesul de vot, a menţionat că "votul de astăzi este o farsă. De fapt şeful statului nu a fost ales. Fiecare fracţiune plia buletinul de vot diferit. Nu a avut loc nici un vot liber", e de părere Sârbu. PCRM va organiza vineri un marş de amploare în centrul Capitalei, la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

Nicolae Timofte, în vârstă de 64 de ani, are o experienţă de peste 35 de ani în domeniul justiţiei. A fost numit preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe 4 martie 2011, în timp ce era judecător la Curtea Supremă de Justiţie. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, este numit preşedinte al Curţii de Apel şi destituit din această funcţie în decembrie 2001, fără motive justificate. Din 1996 şi până în prezent este preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Moldova. Este deţinătorul ordinului "Gloria Muncii" şi al titlului de "Om emerit". Este căsătorit şi are trei fii.