Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolai despre Becali la USL: Diversitatea culturală a poporului ar trebui să se regăsească şi în Parlament

nicolai-becali-usl-diversitatea-culturala-poporului-ar-trebui-sa-se-regaseasca-parlament.jpg

Gigi Becali, în cărţi pentru un loc de parlamentar sub sigla USL

Nu numai intelectualii trebuie reprezentaţi în Parlament, spune la RFI vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, comentând posibila prezenţă a lui Gigi Becali pe listele parlamentare ale USL. Ea consideră că "diversitatea culturală a românilor trebuie reflectată şi în Parlament".

Europarlamentarul Gigi Becali, cunoscut pentru declaraţiile sale cu tentă xenofobă, rasistă şi homofobă ar putea candida la parlamentare din partea PNL, sub sigla USL.

Norica Nicolai explică de ce ar susţine o astfel de posibilitate: "Cred că diversitatea culturală a acestui popor ar trebui să se regăsească într-un fel şi în Parlament. Eu nu sunt împotriva unei opţiuni şi de acest tip. Aş fi vrut să văd oameni care muncesc, eu ştiu, într-o fabrică, într-o companie, reprezentaţi, pentru că şi ei sunt parte a realităţii româneşti, nu numai persoanele care au veleităţi intelectuale sau chiar sunt intelectuali".

Întrebată dacă totuşi nu o deranjează declaraţiile cu tentă rasistă, xenofobă şi homofobă ale lui Gigi Becali, Norica Nicolai a răspuns: "Mi-am pus întrebarea de ce poporul român l-a mai ales pe Traian Băsescu în 2009. Pentru că acelaşi tip de atitudine xenofobă a fost utilizat şi de preşedinte. Şi cu toate acestea, apelativul "ţigancă împuţită" şi altele de acest tip n-au prea avut nici un fel de consecinţă asupra opţiunii electoratului".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi că el condamnă orice declaraţie cu o conotaţie rasistă sau misogină făcută de oricare candidat la parlamentare. Coaliţia Antidiscriminare din România le-a adresat un apel politic liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, în care le cere să reanalizeze oportunitatea candidaturii lui Gigi Becali la alegerile parlamentare din partea USL, apreciind că acesta este un "politician misogin, homofob şi rasist".

Liderul deputaţilor PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, răspunzând unei întrebări legate de Gigi Becali că preferă să rămână "demodat" şi să creadă în valori şi principii, respectiv în oamenii care manipulează ideile şi nu în cei care manipulează oile.

 
Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre apropierea dintre Gigi Becali şi USL