Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy a adus la Bucuresti un parteneriat strategic

200802-2448.jpg

Nicolas Sarkozy a adus la Bucuresti un parteneriat strategic

Cele doua tari au semnat un document ce vizeaza dezvoltarea relatiilor economice, politice, dar si mobilitatea universitara stiintifica, libera circulatie a persoanelor, apararea si securitatea la nivel european.

Romania va fi un partener de exceptie pentru Franta. Iata mesajul transmis de presedintele Traian Basescu omologului sau francez Nicolas Sarkozy, aflat la Bucuresti, luni, patru februarie.

Cele doua tari au semnat un parteneriat strategic, ce vizează dezvoltarea relaţiilor economice, politice, dar si mobilitatea universitara stiintifica, libera circulatie a persoanelor, apararea si securitatea la nivel european, explica Traian Basescu (audio).

Documentul prevede - potrivit preşedintelui francez - o colaborare activă în domeniul energetic, inclusiv în cel legat de energia nucleară şi exploatarea de gaze naturale. Parteneriatul vizează relaţii şi în domeniul armamentului.

Traian Băsescu a convenit cu omologul său francez ca firma de stat Gas de France să fie asociată proiectului Nabucco.

Preşedintele Franţei a declarat în Parlament că parteneriatul strategic va întări în mod concret legăturile dintre România şi Franţa.

Sarkozy a spus că domeniile de colaborare sunt "nenumărate" şi trebuie privite "fără tabuuri şi cu multă ambiţie". Aceste domenii vizeaza in special energia. "Europa trebuie să diversifice şi să asigure căile de aprovizionare şi să promoveze energiile cu conţinut scăzut de CO2. De aceea, vrem să sprijinim proiectul în cadrul gazoductului ce leagă Caucazul de Uniunea Europeana. Tările noastre au făcut alegerea energiilor nucleare şi nu ne permitem să rămânem acum la cheremul furnizorilor, indiferent cât ar fi de puternici aceştia, furnizorii de gaz, de petrol", spune presedintele francez.

Nicolas Sarkozy a adăugat că independenţa energetică a României şi Franţei reprezintă un "subiect major" de colaborare.

Sarkozy le-a vorbit parlamentarilor români si despre Tratatul de la Lisabona.

"Consider că vizita mea, astăzi, este un simbol al apropierii între România şi Franţa. M-am angajat cu toate forţele ca Tratatul de la Lisabona să fie încheiat. Este o invitaţie la acţiune. Nu putem continua în Europa cu atâtea probleme instituţionale", a declarat preşedintele francez, menţionând că, graţie acestui Tratat.

Pe de alta parte, Sarkozy a mai spus că Franţa şi România trebuie să adreseze un mesaj de liniştire Serbiei, in contextul Kosovo.

"Este esenţial ca în această problemă europeană răspunsul să fie în primul rând unul european. Franţa trebuie să colaboreze cu România şi împreună să adreseze un mesaj de liniştire către Serbia, care este o ţară cu vocaţie europeană", adauga el.

Nicolas Sarkozy mai spune că declararea independenţei provinciei Kosovo este inevitabilă. De partea sa, Traian Băsescu menţioneaza că Bucurestiul nu va recunoaşte o astfel de declarare unilaterală. (CR - 2/4/2008;18.55h)