Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy, boicotat de intelectuali

În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy urmează să li se adreseze miercuri, 19 ianuarie, profesioniştilor din domeniul culturii, în contextul seriei de alocuţiuni rostite cu ocazia noului an. Mai multe sindicate şi-au anunţat însă intenţia de a boicota această ceremonie.

Principalele sindicate din domeniul învăţământului doresc să boicoteze ceremonia, nemulţumite în primul rând de reducerile de posturi anunţate în domeniul culturii.

De notat că şi anul trecut, aceste sindicate au procedat la fel. Gestul nostru este simbolic, spun ele, pentru a atrage atenţia asupra unor reforme, care riscă să aibă un efect de o mare gravitate pentru majoritatea cetăţenilor francezi.

Pe lângă reducerile bugetare şi suprimarea multor posturi în învăţământ, sunt denunţate şi alte măsuri legate de pregătirea cadrelor didactice, precum şi faptul că puterea nu respectă, în ciuda promisiunilor, principiul dialogului social.

Anul acesta ar fi pentru a doua oară că Nicolas Sarkozy se vede confruntat cu un asemenea boicot : pe 6 ianuarie, sindicatul CGT a refuzat să fie prezent la Palatul Elysée, pentru alocuţiunea prezidenţială adresată forţelor vii ale naţiunii.

În ceea ce priveşte lumea culturală franceză (profesori, cercetători, artişti), ar trebui menţionat că ea îl critică de multă vreme pe Nicolas Sarkozy pentru stilul său prea puţin… cultural. El este considerat mai degrabă un copil al televiziunii şi o creaţie a spiritului vedetistic. Nicolas Sarkozy este departe de imaginea unui François Mitterrand, care putea fi văzut uneori cumpărând cărţi de la buchinişti pe malurile Senei şi care îi invita la masă pe filosofi pentru discuţii sofisticate.

Jacques Chirac a lăsat şi el imaginea unui preşedinte pasionat de artele asiatice, de Japonia şi de patrimoniul artistic al Franţei.

Dintre toţi preşedinţii pe care i-a avut Franţa după al doilea Război Mondial, Nicolas Sarkozy pare cel mai îndepărtat de lumea literelor. Ultima dată când l-a invitat la masă pe un scriitor la Palatul Elysée, mai precis pe Michel Houellebecq, după ce acesta a primit premiul Goncourt, presa literară franceză şi-a exprimat consternarea şi chiar nemulţumirea. Romanele lui Houellebecq sunt la antipodul lumii pe care o reprezintă Nicolas Sarkozy, scria de exemplu revista LIRE, ce caută deci acest mare romancier la Palat?