Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy "dezamorsează" polemicile

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a "dialogat" joi seară cu francezii, la postul privat de mare audienţă TF1. Reacţiile sunt numeroase vineri, 11 februarie. Având o cotă de popularitate foarte scăzută, şeful statului a răspuns întrebărilor a nouă francezi, selecţionaţi de postul tv.

Ca de obicei, Opoziţia îl critică pe Nicolas Sarkozy, iar în propria sa tabără preşedintele este lăudat. Mai interesant este însă faptul că peste opt milioane trei sute de mii de telespectatori au urmărit respectiva emisiune. Anul trecut, la sfârşitul lunii ianuarie, şeful statului francez a mai acceptat o astfel de invitaţie, dar a avut cu patru sute de mii de telespectatori mai mult.

Chiar dacă şeful statului francez este acuzat de Opoziţie că de fapt prin tot ce spune îşi apără bilanţul şi vrea să recâştige simpatia opiniei publice, chiar şi detractorii săi recunosc faptul că el este un bun vorbitor, un bun cunoscător al dosarelor, cu zeci de detalii şi cifre şi în mare măsură, un bun actor.

Nicolas Sarkozy a lăsat joi imaginea unui om politic calm, deseori surâzător, dispus să asculte toate doleanţele şi observaţiile francezilor. El nu i-a surprins pe compatrioţii săi cu multe anunţuri spectaculoase, dar merită, iar pe platoul de televiziune a avut parte mai degrabă de o atitudine binevoitoare, începând cu cea a jurnalistului moderator şi terminând cu feţele deseori admirative ale celor nouă francezi, care i-au pus întrebări.

Să reţinem acest paradox evocat de Nicolas Sarkozy : "dacă francezii vor să nu se schimbe nimic în privinţa stilului lor de viaţă, atunci trebuie să accepte unele schimbări". Cam aşa s-a exprimat Nicolas Sarkozy şi în nici un caz nu-l putem bănui că s-ar fi inspirat din Caragiale.

Preşedintele francez a ţinut să-şi ducă până la sfârşit ideea şi a precizat : dacă francezii vor să aibă acea viaţă pe care au dus-o până acum, să se bucure de aceleaşi vacanţe, de aceeaşi calitate a serviciilor medicale, de aceeaşi calitate a serviciilor publice, de aceeaşi artă de a trăi, ei bine, ei trebuie să accepte că lumea se schimbă şi că trebuie şi ei să accepte unele reforme, adaptări, transformări. Altfel spus, pentru asigurarea continuităţii, este necesară schimbarea.

Pe de altă parte, Nicolas Sarkozy a apreciat că multiculturalismul este un "eşec" în Franţa şi în întreaga Europă, pentru că "există prea multă preocupare pentru identitatea celui care soseşte şi prea puţină pentru identitatea ţării care îl primeşte". El a reluat practic un punct de vedere exprimat în ultima vreme de cancelarul german, Angela Merkel şi de premierul britanic, David Cameron.

Preşedintele francez a încercat joi să dezamorseze şi scandalul provocat de vacanţele unor miniştri de-ai săi în Egipt şi Tunisia. "Politica externă a Franţei nu a fost afectată nici prin deplasarea în Tunisia, nici prin deplasarea în Egipt", declară el, după ce premierul Francois Fillon şi-a făcut concediul în Egipt, la invitaţia lui Hosni Mubarak, iar ministrul de Externe, Michele Alliot-Marie a fost în Tunisia.