Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy în luptă cu traficanţii de droguri

sarkozy.jpg

REUTERS/Philippe Wojazer

Parisul a găzduit o reuniune G8 dedicată traficului de droguri, iar preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy propune crearea unui fond internaţional pentru finanţarea luptei împotriva traficului de droguri. Propunerea vine într-un moment când Europa a devenit, pentru traficanţi, o piaţă la fel de importantă ca şi America de Nord.

În urmă cu zece ani Europa reprezenta pentru traficanţii de droguri o cifră de afaceri de patru ori mai mică decât America de Nord. Astăzi, însă, diferenţa dintre cele două spaţii de predilecţie ale consumului de droguri s-a redus simţitor: Statele Unite reprezintă pentru traficanţi o piaţă evaluată la 37 de miliarde de dolari anual, iar Europa o piaţă de desfacere evaluatà la 33 de miliarde.

Asistăm deci la o adevărată ofensivă a traficului de droguri, şi mai ales de cocaină, în Europa, de unde şi această iniţiativă a Franţei, care asigură în prezent preşedinţia grupului G8, de a propune un "plan de război împotriva drogurilor". La reuniunea de astăzi, ţinută la nivel de miniştri de interne şi ai justiţiei, au mai fost invitate şi alte numeroase ţări care nu fac parte din grupul G8 dar sunt serios afectate de traficul de droguri.

Au mai fost reprezentate şapte organizaţii internaţionale, Organizaţia Naţiunilor Unite, bineînţeles, dar şi Interpolul, Europolul precum şi mai multe instituţii bancare internaţionale.

Din toate punctele de vedere, traficul de droguri reprezintă un flagel şi un pericol. Traficanţii câştigă pe an cam 320 de miliarde de dolari. Ei îşi pot permite acum să recurgă la avioane, vase sau chiar submarine pentru a-şi transporta drogurile, principalele "căi" ale drogurilor fiind cele care pleacă dinspre America de Sud şi America Centrală spre Africa de Sud, Africa de Vest şi Europa.

Numeroase ţări sunt total destabilizate sau afectate de un val fără precedent de violenţe în contextul acestui trafic: este cazul, în America Latină, cu ţări precum Mexic, Columbia, Salvador, Guatemala sau Honduras. 

În Europa, două treimi dintre consumatorii de droguri se concentrează în trei ţări: Marea Britane, Spania şi Italia.

Numărul consumatorilor de cocaină, în Europa, s-a dublat în ultimii zece ani, şi este evaluat astăzi la aproximativ 5 milioane de persoane. Un sfert din producţia de cocaină a Americii Latine, ceea ce înseamnă poate în jur de 300 de tone pe an, este vândută de fapt în Europa.

Europenii au deci motive să se îngrijoreze de ceea ce se întîmplă la ei acasă în materie de trafic de droguri, de unde şi propunerea Parisului în vederea unei politici concertate, pe cele două maluri ale Atlanticului, în vederea combaterii acestui flagel.

Suntem în faţa unei adevărate "hidre planetare", afirma şi un reprezentat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care salută ideea constituirii unui fond internaţional de luptă împotriva traficului de droguri. Fond care ar urma să fie alimentat cu o parte din averile confiscate ale traficanţilor.

Nicolas Sarkozy, luând marţi cuvântul în faţa miniştrilor de interne sau ai justiţiei sosiţi din 22 de ţări ale Europei, Africii şi Americii Latine, cere o mai mare cooperare între ţările unde sunt produse drogurile şi cele unde sunt consumate drogurile. 

Concluziile operaţionale care vor fi adoptate după reuniunea de marţi urmează să fie supuse apoi atenţiei şefilor de stat şi de guvern care vor participa pe 26 şi 27 mai la summit-ul G8 de la Dauville.

 
Matei Vişniec