Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy vrea revizuirea acordului Schengen

nicolas-sarkozy-vrea-revizuirea-acordului-schengen.jpg

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, propune modificarea acordului Schengen (Foto: Reuters/Charles Platiau).

În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy, candidat la propria succesiune, declară că va revizui acordul Schengen, în caz de victorie la prezidenţiale. El s-a exprimat duminică cadrul celui mai mare miting organizat de dreapta franceză, în contextul actualei campanii pentru prezidenţiale.

Cel puţin zece trenuri de mare viteză şi sute de autobuze au fost puse la dispoziţie duminică pentru a-i aduce, din multe oraşe ale Franţei, pe militanţii pro-Sarkozy la acest veritabil "show" politic organizat la Villpinte, în nordul Parisului.

Candidatul la prezidenţiale Nicolas Sarkozy a încercat, cu acest miting, să stimuleze moralul simpatizanţilor săi, dar şi al francezilor în general, pentru a-i ralia la programul său. În materie de propuneri, nu s-ar spune că ele sunt lipsite de curaj politic. Principala temă evocată a fost spaţiul de liberă circulaţie a călătorilor şi a mărfurilor, tratatul Schengen de care Nicolas Sarkozy nu este mulţumit, întrucât imigraţia clandestină şi diverse mafii proliferează în sânul său.

"Ne trebuie un Guvern politic al Spaţiului Schengen, aşa după cum ne trebuie în prezent un Guvern al zonei euro. Ne trebuie o disciplină comună în materie de control la frontiere, aşa după cum există o discliplină comună în materie de finanţe publice în interiorul zonei euro", a spus Nicolas Sarkozy. El a mai precizat că sub un nou eventual mandat prezidenţial, nu va aştepta mai mult de un an pentru a suspenda participarea Franţei la acordul Schengen, dacă nu se vor realiza progrese serioase în direcţia renegocierii modului de funcţionare a acestui spaţiu de liberă circulaţie.

Evocând o strategie economică americană de ajutorare a întreprinderilor care produc pe sol american, Nicolas Sarkozy a mai anunţat iniţiativa instituirii unui "Buy European Act", de acordare a banilor europeni întreprindelor care vor produce în Europa.

Nicolas Sarkozy nu a ezitat în discursul său şi în faţa a zeci de mii de suporteri extrem de entuziaşti, să critice stânga şi diversele ei iniţiative, cum ar fi intenţia socialistului François Hollande de a renegocia Mecanismul European de Stabilitate.

Potrivit observatorilor, partidul de guvernământ mizează foarte mult pe acest miting, pentru a relansa popularitatea lui Nicolas Sarkozy, pe care sondajele îl dau în continuare învins în turul al doilea al prezidenţialelor.

Duminică au defilat la tribună, pentru a-şi afirma sprijinul faţă de Nicolas Sarkozy nu doar numeroase personalităţi ale dreptei, ci şi staruri din lumea muzicii, a teatrului şi a filmului, precum actorul Gérard Depardieu şi Bernadette Chirac, soţia fostului preşedinte Jacques Chirac.