Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolicea: Dacă Băsescu nu-l desemnează pe Ponta premier, riscă suspendarea, iar preşedintele interimar va face nominalizarea

O eventuală a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu ar fi în scopul demiterii, ci în scopul numirii unui premier. Iată ce spune într-un interviu la RFI vicepreşedintele UNPR şi al Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea. El precizează că "pe perioada suspendării, preşedintele Senatului îi ţine locul şi nominalizează premierul".

Eugen Nicolicea crede că "preşedintele n-ar trebui să discute acum despre nominalizarea premierului, pentru că nu ăsta este subiectul campaniei electorale. Un om de stat mai întâi vede rezultatul şi pe urmă se pronunţă".

Liderul UNPR declară că Traian Băsescu va trebui să stea de vorbă cu USL, după alegeri: "Când te antepronunţi şi spui pe ăla nu-l propun, pe ăla nu-l propun, deja depăşim cadrul constituţional. Potrivit Constituţiei, preşedintele trebuie să se consulte cu partidul care a obţinut majoritatea, iar dacă acesta nu există, cu toate partidele. Adică vrei nu vrei, va trebui să stea de vorbă cu USL-ul!".

Eugen Nicolicea atrage atenţia că preşedintele Traian Băsescu "se poate supune riscurilor unei suspendări". "În momentul în care USL-ul va avea o majoritate parlamentară suficient de importantă, cred că refuzul pe care l-ar da preşedintele, deşi poate s-o facă, îi aduce şi riscurile de rigoare, adică se poate supune riscurilor unei suspendări", explică el.

 

Traian Băsescu "să nu se opună voinţei poporului român!"

 

Nicolicea precizează că "această suspendare nu este cu scopul de demitere, ci cu scopul de a numi un premier. În momentul în care preşedintele se opune unei majorităţi parlamentare, adică unei majorităţi a celui care reprezintă organul suprem al poporului român, adică chiar Parlamentul, atunci înseamnă că te opui voinţei exprimate de poporul român, prin reprezentantul său suprem, Parlamentul. Când te-ai opus poporului, evident că-ţi asumi şi riscuri. Şi există cel puţin pretext, dacă nu motiv de suspendare. Pe perioada suspendării, preşedintele Senatului îi ţine locul şi nominalizează premierul. N-am discutat despre suspendarea cu scopul de demitere, ci suspendarea cu scopul de numire a premierului".

"Reamintesc că în aceste discuţii se spune că se creează o stare de instabilitate prin suspendare. Păi nu trebuie să vezi lucrurile de la pasul doi sau pasul trei, ci trebuie să vezi ce generează această suspendare şi anume opoziţia faţă de voinţa poporului. Atunci, generatorul de suspendare nu va mai fi Parlamentul sau o forţă politică, ci va fi chiar preşedintele României. Nu cred că UE va susţine un preşedinte care se opune voinţei poporului român, exprimate prin reprezentantul său suprem", continuă vicepreşedintele UNPR.

 

Ce se întâmplă dacă Băsescu nominalizează alt premier?

 

"Să ne imaginăm scenariul că nominalizează pe altcineva din cadrul USL-ului. În 99% din cazuri e evident că persoana respectivă trebuie să refuze, nu? Dacă nu refuză, n-are sprijin. Dacă n-are sprijin, nu-i votat. Bun, cine generează atunci starea de instabilitate?", se întreabă Nicolicea.

"Indiferent ce nominalizare face, ştiţi că după aceea premierul trebuie să facă o majoritate care să-i voteze un program de guvernare împreună cu Cabinetul. Evident că USL-ul fiind majoritar nu votează şi atunci înseamnă că (premierul) nu primeşte decât voturi minoritare, adică nu va avea învestitura. Dacă nu are loc învestitura, cine rămâne la guvernare? Păi, tot Guvernul Ponta! Dacă vrea să se joace şi să lungească această stare, tot Ponta este practic şeful Guvernului. Ba mai mult, un Guvern care este căzut are şi un mare avantaj: nu mai poate cădea", conchide liderul UNPR.

 
Eugen Nicolicea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre desemnarea premierului şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu