Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolicea: Intensificarea solicitărilor de arestare preventivă în campanie este făcută cu rea credinţă

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea (UNPR), spune la RFI că "intensificarea solicitărilor de arestare preventivă în cursul campaniei electorale, ştiind că este foarte greu să aduni cvorumul necesar, pune în lumină proastă Parlamentul şi ţara". El acuză procurorii de rea credinţă.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat Comisia juridică în legătură cu cererea Ministerului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, stabilind că aceasta are termen până pe 1 decembrie să elaboreze raportul.

Eugen Nicolicea crede că "şi votul de astăzi şi votul din plenul următor va fi marcat de campania electorală. Adică nimeni nu-şi permite să voteze altfel decât cum dă bine la electorat, ţinând cont de campania electorală. Asta s-a întâmplat şi în cazul Trăşculescu în comisii şi pe urmă acesta şi-a dat demisia. Şi de asemenea, va fi marcat şi de absenteismul caracteristic campaniei electorale. Sunt foarte mulţi parlamentari care nu se mai regăsesc pe liste, numărul de parlamentari din partea USL a scăzut după alegerile locale, pentru că au fost mulţi parlamentari aleşi preşedinţi de Consilii Judeţene sau primari. Şi atunci, fiind cu cvorumul la limită, evident că şi acest lucru este un impediment".

 

Nicolicea vrea "mai multe dovezi"

 

Eugen Nicolicea consideră că "ar trebui ca Parchetul să pună mai multe dovezi în sensul arestării preventive, adică cum încurcă justiţia, cum influenţează martorii, cum este un pericol public. Or o infracţiune continuată pe o perioadă mai lungă de timp, chiar dacă ea ar exista nu justifică iminenţa unei arestări preventive".

Întrebat dacă şi-ar dori ca dovezile să fie prezentate Parlamentului, vicepreşedintele Camerei a răspuns: "Aproape niciodată nu se prezintă. Se pune dosarul la grămadă şi fără nici un fel de explicaţii cu privire la arestarea preventivă sau la începerea urmăririi penale".

Întrebat dacă nu e vorba totuşi de puteri separate ale statului, Nicolicea a replicat: "Scuzaţi-mă, separaţia puterilor este delimitată clar de Constituţie, dar Constituţia spune că Parlamentul trebuie să facă un astfel de act. Nu este o imixtiune, este o obligaţie a Parlamentului să se pronunţe cu privire la acest lucru. Doi: nimeni nu poate să zică dacă Parlamentul trebuie să se pronunţe în necunoştinţă de cauză. Şi atunci, dacă trebuie să te pronunţi în cunoştinţă de cauză, trebuie să ai toate elementele. Atunci când procurorul se prezintă în faţa judecătorului, cerând arestarea preventivă, indică nişte elemente: a încercat să influenţeze martorii, a încercat să fugă, să se sustragă justiţiei, constituie pericol social, pentru că ameninţă, eu ştiu, martorii. E, tocmai aceste elemente Parchetul poate că le spune în faţa instanţei, dar în faţa Parlamentului aproape niciodată nu au fost conţinute în cererea respectivă".

 

"Rea credinţă"

 

Eugen Nicolicea spune că "intensificarea acestor solicitări de arestare preventivă în cursul campaniei electorale, ştiind că este foarte greu să aduni cvorumul necesar, adică prevezi un rezultat negativ, care pune în lumină proastă Parlamentul şi mai ales pune în lumină proastă ţara, mi se pare că este făcut cu rea credinţă".

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor mai precizează că "un parlamentar care-şi reînnoieşte mandatul capătă o nouă imunitate, pentru care după 9 decembrie ar trebui să se mai dea un vot pentru încuviinţarea arestării preventive a celor care-şi reînnoiesc mandatul".