Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niţă: Dreptul nostru de veto pe bugetul UE este justificat

Poziţia premierului privind posibilitatea ca România să-şi exercite dreptul de veto asupra bugetului UE este "foarte corectă". Aşa spune la RFI vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă. El consideră că România este dezavantajată de proiectul de buget pentru 2014-2020.

În opinia lui Constantin Niţă, poziţia lui Victor Ponta "este foarte corectă, pentru că decizia premierului de a folosi acest drept este în conformitate cu tratatul de înfiinţare a UE, iar noi considerăm că ţările care nu au reuşit să-şi atragă toate fondurile este normal să pretindă măcar respectarea cifrelor stabilite în perioada 2007-2013. Prin urmare, eu cred că poziţia noastră este corectă".

"Mai mult decât atât, având în vedere că şi aşa nu reuşim să luăm mai mult de 10% pe an şi nu reuşim să oprim fraudele care au fost până în prezent, este nevoie de o nouă poziţie legată de folosirea fondurilor europene. Şi aici mă refer la faptul că există o propunere prin care fondurile europene nefolosite... ar trebui creat un nou fond la nivelul UE, iar pe anumite proiecte prestabilite şi clare să fie folosiţi acei bani. Pentru că altfel, noi suntem dezavantajaţi, ca majoritatea statelor din sud-estul Europei. Celorlalte state în care criza s-a simţit mai puţin, sigur, le convine un asemenea procedeu, nouă, însă, nu. De aceea, cred că dreptul nostru de veto este justificat", apreciază vicepreşedintele PSD.

 

Victor Ponta ar vrea veto pe buget

 

Premierul Victor Ponta a anunţat joi că la reuniunea Consiliului European din luna noiembrie va participa preşedintele Traian Băsescu.

Şeful Executivului a precizat că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy şi care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor.

Victor Ponta a declarat că dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă, România îşi va exercita dreptul de veto.

 
Constantin Niţă, despre un posibil veto românesc pe bugetul UE