Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Niţă: Să nu angajăm nepoate sau surori în viitoarele ministere, ne trebuie profesionişti!

Viitoarele ministere din Guvern trebuie să aibă în componenţă oameni profesionişti, nu "surori sau nepoate", declară la RFI vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă. El spune pe de altă parte că e nevoie de un sistem "cazon" de disciplină financiară în administraţia centrală şi locală.

Presa centrală a scris în ultimele zile că viitorul Guvern USL ar putea avea 22 sau chiar 24 de ministere. Constantin Niţă precizează că "dacă am mai multe ministere nu înseamnă că am şi mai mulţi oameni. Nu. Într-o anumită structură de personal, pe care Guvernul o stabileşte pot să fie 30 de ministere! Important este ca acel minister creat, pe domeniul respectiv, să fie foarte eficient".

Vicepreşedintele PSD cere ca angajările din viitoarele ministere să fie făcute corect: "De exemplu, la fonduri europene, avem nevoie de un minister care să fie nu eficient, ci supereficient! Acea persoană care va veni acolo trebuie să aibă capacitatea de a se ocupa zi de zi, noapte de noapte, de această chestiune. Nu putem să fim cu un grad de absorbţie atât de mic. Nu înseamnă că trebuie să angajăm acolo nepoatele, surorile sau mai ştiu eu ce alte... nu, trebuie să angajăm profesionişti! Asta este, după părerea mea, principala problemă pe care o avem: profesionişti".

 

"Nu putem da drumul la bani!"

 

Pe de altă parte, Constantin Niţă a comentat intenţia Guvernului de a nu acorda bugetarilor nici în 2013 tichete de masă sau tichete de vacanţă: "Noi nu putem reveni peste noapte, de la 1 ianuarie, să spunem: ştiţi, daţi, fraţilor, drumul la bani şi dăm tichete, dăm tichete de vacanţă, dăm salarii mari, dăm pensii mari... N-avem de unde, economia nu poate, indiferent că ne place sau nu ne place lucrul acesta, economia nu poate suporta asemenea creşteri salariale sau alte venituri".

"Este un an în care noi avem de plătit datorii foarte mari, 5,2 miliarde de euro anul viitor, datoria externă pe care statul trebuie s-o plătească. Prin urmare, este nevoie de foarte multă prudenţă şi până în momentul în care reuşim să punem pe picioare un sistem fiscal stimulativ, să modificăm Codul Fiscal, să intrăm cu măsuri în mediul de afaceri, care să creeze locuri de muncă, este nevoie să menţinem aceste chestiuni într-o austeritate prudentă", spune social-democratul.

Niţă militează pentru un sistem "cazon" de disciplină financiară: "După părerea mea, cheltuielile trebuie încă tăiate. Sunt multe ministere, multe agenţii, administraţie locală, centrală, care cheltuiesc încă foarte mult din banul public. Va trebui să se facă ordine. Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu se mai poate alimenta de la bugetul de stat când vrea şi cum vrea şi că lucrurile trebuie impuse într-un sistem de disciplină financiară, dacă vreţi, cazon!".

 
Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reducerea cheltuielilor şi tichetele de masă pentru bugetari