Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Noaptea de cristal“, 70 de ani de la pogromul nazist contra evreilor germani.

200811-7842.jpg

„Noaptea de cristal“, 70 de ani de la pogromul nazist contra evreilor germani.

Atacul organizat contra evreilor germani pe data de 9 noiembrie 1938 a intrat în istorie sub denumirea „Noaptea de cristal". Se împlinesc 70 de ani de când naziştii au incendiat sinagogile din Germania, când au fost distruse magazinele şi locuinţele evreieşti şi când mii de evrei fuseseră bătuţi şi maltrataţi.

Atacul organizat contra evreilor germani pe data de 9 noiembrie 1938 a intrat în istorie sub denumirea „Noaptea de cristal".

Se împlinesc 70 de ani de când naziştii au incendiat sinagogile din Germania, când au fost distruse magazinele şi locuinţele evreieşti şi când mii de evrei fuseseră bătuţi şi maltrataţi de către organizaţiile paramilitare, SA-ul şi SS-ul, şi de către o parte a populaţiei, orbită de propaganda rasistă a conducerii celui de-al III-lea Reich. Ceea ce s-a întâmplat pe data de 9 noiembrie 1938 în Germania, consideră mulţi istorici drept preludiul holocaustului.

Justificarea oficială pentru cel mai mare pogrom din istoria modernă a Germaniei a fost un atentat asupra unui diplomat nazist acreditat la Paris. Secretarul legaţiei, Ernst vom Rath, fusese împuşcat de către Herschel Grynszpan, un tânăr evreu în vârstă de 17 ani. Acesta a declarat ulterior că prin acest atentat a dorit să atragă atenţia lumii întregi asupra deciziei arbitrare a autorităţilor naziste de a expulza peste 17.000 de evrei polonezi care la vremea respectivă locuiau pe teritoriul Germaniei.

Decizia organizării unei acţiuni contra populaţiei evreieşti a fost luată la München, unde conducerea nazistă participa la festivitatea comemorării puciului eşuat, din 9 noiembrie 1923. Atunci adepţii lui Hitler au încercat pentru prima dată să preia puterea. Lovitura de stat nu a reuşit, iar Hitler fusese condamnat la închisoare.

Propaganda nazistă descria pogromul ca o reacţie spontană a populaţiei contra evreilor iar atentatul asupra secretarului legaţiei ca un act ostil al evreilor calificaţi drept duşmani înverşunaţi ai poporului german. Explicaţii conspiraţioniste legate de acest pogrom, care a intrat în istorie sub denumirea „noaptea de cristal", au fost vehiculate şi în România postcomunistă. Astfel, în Raportul final al Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului în România, sunt menţionate scrierile lui Vladimir Alexe care susţine că „noaptea de cristal" nu ar fi fost nimic altceva decât o provocare ocultă pusă la cale de către evreimea mondială.

Această interpretare a pogromului corespunde schemei revizioniste, care vehiculează chiar şi ideea că Hitler însuşi ar fi fost o invenţie a evreilor, precum scrie de exemplu Radu Theodoru în lucrarea sa antisemită „România ca o pradă".

În urma pogromului din noaptea zilei de 9 spre 10 noiembrie 1938 au fost înregistraţi 91 de morţi, 267 de sinagogi distruse şi 7.500 de magazine devastate. Peste 30.000 de bărbaţi evrei au fost internaţi imediat în lagărele de concentrare. Mulţi dintre aceştia au devenit mai târziu victime ale holocaustului, declanşat odată cu începerea războiului. Deşi nu există un ordin scris pentru distrugerea fizică a evreilor, astăzi se cunosc suficient de multe detalii legate de principalul organizator al genocidului, şeful batalioanelor de elită SS, Heinrich Himmler.

O biografie a lui Himmler, publicată acum în Germania de către istoricul Peter Longerich reliefează contribuţia decisivă a acestui rasist fanatic la ceea ce a fost holocaustul.

Într-un interviu acordat revistei „Der Spiegel", Longerich a explicat că: „Himmler a fost cineva care şi-a împrumutat concepţiile politice din ideologie. Ar fi prea simplu dacă l-am percepe doar ca simplu ideolog fanatic. El a fost, în primul rând, un politician care ştia cum să aplice ideologia nazistă."

O confirmare pentru această teză a istoricului este cuvântarea lui Himmler ţinută pe data de 4 octombrie 1943, în faţa unor cadre ale SS-ului, adunaţi la Poznan. În această cuvântare a primului tehnocrat al morţii, păstrată ca înregistrare audio, Himmler afirma textual: „Mă refer la evacuarea evreilor, la distrugerea poporului evreiesc. Este o chestiune despre care vorbim cu uşurinţă. Poporul evreu va fi distrus - asta o spune orice tovarăş de partid; e limpede, că asta prevede programul nostru, eliminarea evreilor, lichidarea lor, asta vom face."

Faptul că astăzi unii neagă această realitate, constituie mai mult decât o simplă încercare de bagatelizare a istoriei. Este o încercare de a reînvia vechile prejudecăţi şi de a reabilita fanatismul rasial, deghizat într-un discurs istoric inacceptabil.

Berlin; William Totok

6 November 2008 (15:15)